Krokiety z kaszą kukurydzianą i białym serem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Pyszne jarskie danie. Idealne zarówno na obiad, podwieczorek jak i kolację. Możemy podawać np. z czerwonym barszczem.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    • 2 jajka,
    • 2 szklanki mąki pszennej,
    • ½ szklanki mleka,
    • ½ szklanki wody mineralnej gazowanej,
    • szczypta soli,
    • 2 łyżki oliwy lub oleju,
    Farsz:
    • 1 szklanka kaszy kukurydzianej,
    • kostka białego sera,
    • cebula,
    • łyżka oleju + łyżka masła do podsmażenia cebuli,
    • sól, pieprz,
    • 1-2 krople naturalnej vegety (opcjonalnie),
    na panierkę:
    • 1 jajko,
    • bułka tarta,
    oraz olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Krokiety z kaszą kukurydzianą i białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Kaszę kukurydzianą gotujemy i studzimy. Cebulę rumienimy na oleju z masłem.
    Wszystkie składniki na farsz razem wymieszać, aby powstała gładka masa. Przyprawiamy do smaku według uznania.
    Ciasto naleśnikowe:
    Wszystkie składniki na ciasto miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli jest za gęsta to dodajemy odrobinę mleka, lub mąki – jeśli zbyt rzadka. Gotowe ciasto odstawiamy na 30 min. Następnie smażymy naleśniki.
    Na usmażone i jeszcze ciepłe naleśniki nakładamy farsz, zwijamy boki do środka i formujemy krokieta, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Możemy podawać np. z czerwonym barszczem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Podwieczorek Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować