Naleśniki ze słodka kapustą w sosie pieczarkowym

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Naleśniki to bardzo proste i pyszne danie. Można je podać na wiele sposobów z rożnymi dodatkami. Dzisiaj przygotowałam je ze słodka kapustą i sosem pieczarkowym. Idealne na obiad.

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki:
    ciasto:
    • ok. 1 szklanka mąki,
    • ok. 1 szklanka mleka
    • ok. ½ szklanki wody gazowanej,
    • 2 małe lub 1 duże jajko,
    • 1 łyżka oleju + do natłuszczenia patelni,
    • szczypta soli
    farsz:
    • 1 cebula,
    • ½ główki kapusty,
    • sól, pieprz,
    • 1 łyżeczka oleju,
    • 1 łyżeczka masła,
    sos:
    • ok. 500 g pieczarek,
    • ok. 200 ml śmietany ( u mnie 30%),
    • ok. 100 ml mleka,
    • 2-3 łyżki gorącej wody,
    • łyżeczka maki,
    • 1 łyżeczka oleju,
    • 1 łyżeczka masła,
    • sól, pieprz,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze słodka kapustą w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe, odstawiamy na około 20 min aby odpoczęło, a następnie smażymy cienkie naleśniki.
    Kapustę szatkujemy, a następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, studzimy i dokładnie odciskamy.
    Cebulę drobno kroimy, szklimy na niewielkiej ilości masła z dodatkiem oleju, dodajemy kapustę i smażymy razem ok 5 minut, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku.
    Na każdy naleśnik nakładamy farsz i składamy w kopertę.
    Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na rozgrzanym na patelni oleju z masłem, ok. 3-4 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki puszczą sok, dodajemy gorącą wodę, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy około 5-10 min ( w zależności od wielkości naszych pieczarek).
    W miseczce dokładnie mieszamy mleko ze śmietaną oraz mąką tak aby nie było grudek, a następnie wlewamy do pieczarek i zagotowujemy cały czas mieszając do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu. Jeśli wydaje nam się że sos jest za gęsty można rozcieńczać go wodą lub mlekiem. Jeśli jest potrzeba doprawiamy do smaku.
    Naleśniki polewamy powstałym sosem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować