200 g makaronu ryżowego
300 g piersi z kurczaka
1 szt. papryki żółtej
2 szt. papryki czerwonej
1 cebula
1 cukinia
pasty curry (żółta lub czerwona)
200 ml bulionu warzywnego (eko kostka)
200 g mleczka kokosowego
30 g oliwy z oliwek
Zupa tajska z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10 - 15 minut do namoczenia.
2. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pastę curry i podsmażamy.
3. Dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną na małe kawałeczki pierś z kurczaka.Smażymy około 3 minut.
4. Dodajemy cienko pokrojone papryki, cukinię i znów smażymy ok. 2 minuty.
5. Wlewamy gorący bulion i gotujemy.
6. Dodajemy odcedzony i pokrojony na mniejsze części makaron.
7. Gotujemy na małym ogniu pod przykrywką około 15 minut.
8. Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy je z zupą.
9. Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką. Przed podaniem podgrzać w razie potrzeby oraz posypać listkami pietruszki.
Komentarze