Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym

4.49 (172 ocen)

  • 30 min

Coraz bardziej jestem zachwycony kuchnią azjatycką a w szczególności zupami. Zupa tajska jest rozgrzewającą zupą, która uchroni was przed przeziębieniem, a podczas choroby pomoże oczyścić nos i szybciej wrócić do zdrowia. Jeszcze jednym walorem zupy jest to, że jest to danie JEDNOGARNKOWE.

  • 30 min

Składniki:

  • -pierś z kurczaka
    - 600-700ml bulionu (może być chiński bulion długo gotowany na łapkach, warzywny lub po prostu jak ja to dziś zrobiłem - na kostkach wołowych/warzywnych/drobiowych)
    - puszka mleka kokosowego (400ml)
    - puszka groszku
    - makaron chiński
    - jednna 'pałka' trawy cytrynowej
    - 2 łyżki oliwy
    - 1 szalotkę lub zwykłą cebula
    - 3 ząbki czosnku
    - kawałek świeżego imbiru (około 3-4cm według upodobań)
    - 1-2 papryczki chilli (w zależności od upodobań co do ostrości)
    - łyżeczka mielonej kolendry
    - 1 łyżeczka kurkumy
    - pół łyżki cukru brązowego
    - sok z jednej limonki
    - sos sojowy do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Produkty 1. Przygotowujemy wszystkie produkty.
  • Posiekane produkty 2. Zaczynamy od drobnego posiekania papryczek, imbiru, cebuli i czosnku.
  • Kurczak 3. Następnie myjemy pierś z kurczaka i kroimy jak nam się żywnie podoba! (ja pokroiłem w paski)
  • Zamarynowane mięso. 4. Następnie dobrze rozgrzewamy oliwę w dużym garnku i wrzucamy posiekane: imbir, czosnek, chili i cebulę/dymkę. Smażymy około 3 minuty (nie martwcie się, przy takiej ilości rzeczy w garnku nic Wam się nie przypali :)) następnie dorzucamy kurczaka, kolendrę i kurkumę i czekamy aż kurczak przesmaży się trochę z każdej ze stron.
  • Zupa. 5. W czasie gdy kurczak się smaży, rozrabiamy bulion i otwieramy puszkę mleka kokosowego. Dolewamy obydwie rzeczy do garnka. Dodajemy trawę cytrynową przeciętą na 3 części, cukier oraz sok z limonki. Gotujemy 5-8minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy groszek (bez wody) oraz makaron ( tylko bez sznurków :P). Gotojemy jeszcze 5-10 minut i.... VOILA! Gotowe
  • Propozycja podania. 6. Proponuję podać z odrobiną płatków chili, natką kolendry lub posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Imbir Kurczak Trawa cytrynowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować