Tajska zupa z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niezwykle aromatyczna, słodko - ostra i mocno rozgrzewająca tajska zupa na bazie świeżych warzyw, pachnącego imbiru, słodkiego kokosowego mleka, pikantnej papryczki, trawy cytrynowej i kolendry, z delikatnym mięsem z kurczaka to obowiązkowa pozycja dla fanów kuchni azjatyckiej.

  • 60 min

Składniki:

  • 400g filet z kurczaka
    400ml mleczka kokosowego
    800ml bulionu warzywnego
    2 marchewki
    3 ziemniaki
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    5cm imbiru
    2 łyżeczki trawy cytrynowej
    1 łyżeczka kurkumy
    3 łyżeczki kolendry w ziarnkach
    4 łyżki sosu rybnego
    sok z połowy limonki
    sól
    pieprz
    olej



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Tajska zupa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16089i6 1. Warzywa obrać, marchew pokroić w drobną kostkę, a ziemniaki w grubszą. Fileta z kurczaka pokroić w podłużne paski, oprószyć solą
    i pieprzem. Kolendrę uprażyć na suchej patelni, a następnie utrzeć w moździerzu z odrobiną soli.
  • image-1oeaejy 2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starty imbir, kolendrę, trawę cytrynową, kurkumę i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać marchew, ziemniaki i wlać bulion warzywny, gotować do momentu aż warzywa będą al dente. Po tym czasie wlać mleko kokosowe, sos rybny, sok z limonki, dodać fileta i gotować do miękkości mięsa.
    Na samym końcu doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować