Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z lanymi kluskami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybka, gęsta, bardzo sycąca zupa pomidorowa z dodatkiem lanych kluseczek oraz suszonej bazylii. Łatwa w wykonaniu, zasyci zarówno dzieci jak i dorosłych. Do zupy można wykorzystać np. rosół, który został z obiadu. Ja wolę świeży wywar do zupy, ugotowany np. na drobiowych skrzydełkach.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
    1 l wywaru drobiowego
    Sól, pieprz, vegeta do smaku
    1 płaska łyżeczka suszonej bazylii
    1 kg świeżych pomidorów, najlepiej mięsistych(cezar, limo)
    Włoszczyzna – 1 marchewka, 1 mała cebula, 1 mała pietruszka
    lane kluski:
    2 średnie jajka
    3 kopiaste łyżki mąki luksusowej, poznańskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów z lanymi kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: pomidory oraz włoszczyznę dobrze opłukać, cebulę obrać. Pomidory pokroić w ćwiartki, pietruszkę i marchewkę(niewielką część zostawić całą) obrać, zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa oraz suszoną bazylię przełożyć do garnka o podwójnym dnie, zalać 1 szklanką wody – dodać sól do smaku, gotować pod przykryciem około 20 minut na średnim ogniu. Następnie warzywa przetrzeć przez gęste sito. Wywar zagotować, dodać przetarte warzywa, doprawić pozostałymi przyprawami. Całość gotować około 5 minut. Ze składników na lane kluski w garnuszku wyrobić ciasto konsystencji gęstej śmietany. Wylewać łyżką, tworząc kluseczki do gotującej się zupy. Całość gotować około 3 minut. Zupę udekorować plastrami marchewki i natką pietruszki.

Porady

1. do zupy można dodać łyżkę gęstej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować