Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente.
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze czesci.
Pomidory myjemy, sparzamy i obieramy ze skórki - kroimy na mniejsze cząstki.
Cebulę obieramy, siekamy i dusimy na łyze masła. Dodajemy pokrojone pomidory i dusimy razem 15 minut pod przykryciem i na wolnym ogniu.
Czosnek przeciskamy przez praske i pod koniec duszenia dodajemy do pomidorów.
Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę.
Zalewamy wrzącą wodą (ok. 1,5 litra) zagotowaną razem z marchewkami i zmiksowaną, dodajemy kostke rosolową bądz dobrą przyprawę do zup. Zagotowujemy na chwilkę.
Przyptrawiamy do smaku pieprzem, sola i cukrem.
Możemy jeszcze dodac smietanę wymieszaną z mąką, ale ja nie dodaje, bo mi juz odpowiada smak i konsystencja.....
Podajemy z makaronem, natką zielonej pietruszki oraz świeżą bazylia.
Komentarze