zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

4.49 (162 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

smaczna ......

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidory czerwone swieze dorodne: 5 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - sól do smaku: 2 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - cukier: 2 szczypty
    - kostka rosołowa lub dobra przyprawa do zup (bez glutaminianu sodu i soli): 1 sztuka
    - masło lub oliwa: 1 łyżka
    - makaron pełnoziarnisty świderki: 0.5 opakowania
    - natka zieloej pietruszki: 0.33 szklanki
    - liście świeżej bazylii: 0.33 szklanki
    - marchewka: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupka pomidorowa 1. Makaron gotujemy al dente.
    Marchewki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze czesci.
    Pomidory myjemy, sparzamy i obieramy ze skórki - kroimy na mniejsze cząstki.
    Cebulę obieramy, siekamy i dusimy na łyze masła. Dodajemy pokrojone pomidory i dusimy razem 15 minut pod przykryciem i na wolnym ogniu.
    Czosnek przeciskamy przez praske i pod koniec duszenia dodajemy do pomidorów.
    Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę.
    Zalewamy wrzącą wodą (ok. 1,5 litra) zagotowaną razem z marchewkami i zmiksowaną, dodajemy kostke rosolową bądz dobrą przyprawę do zup. Zagotowujemy na chwilkę.
    Przyptrawiamy do smaku pieprzem, sola i cukrem.
    Możemy jeszcze dodac smietanę wymieszaną z mąką, ale ja nie dodaje, bo mi juz odpowiada smak i konsystencja.....
    Podajemy z makaronem, natką zielonej pietruszki oraz świeżą bazylia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Marchewka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować