Zupa ze świeżych pomidorów z lanymi kluseczkami

4.5 (185 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami to smak mojego dzieciństwa. Najczęściej mama robiła ją gdy został rosół z wcześniejszego obiadu. Teraz ja przygotowuję ją moim córeczką.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • ok. 2 litry rosołu ( lub domowego bulionu mięsnego lub warzywnego)
    ok. 1 kg dojrzałych mięsistych pomidorów,
    mała marchewka,
    ok. 100 ml śmietany 18% (opcjonalnie w zależności czy i jak zabieloną zupę chcemy)
    1 łyżka mąki pszennej ( opcjonalnie jeśli zabielamy zupę),
    sól i pieprz do smaku,
    koper, natka pietruszki lub bazylia do ozdoby
    lane kluseczki (lane ciasto):
    2 jajka,
    mąka (ok. 4 łyżek),
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ciasta

Zupa ze świeżych pomidorów z lanymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, przelewamy wrzątkiem i ściągamy skórkę, kroimy na mniejsze kawałki.
    Dusimy na małym ogniu aż pomidory rozpadną się i zrobi się z nich papka. Zajmuje to ok. 20 minut. Pomidory odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie przecieramy przez sito o drobnych oczkach. Po przetarciu otrzymujemy płynny przecier, który doprowadzamy do wrzenia, a następnie na małym ogniu gotujemy około 15-20 min, co chwilę mieszając aby zgęstniał.
    W gorącym rosole gotujemy marchewkę pokrojoną w kostkę do momentu aż będzie miękka. Możemy też wykorzystać marchewkę jeśli została nam z rosołu.
    Następnie dodajemy przecier i wszystko razem gotujemy około 10 min. Doprawiamy do smaku według uznania. Możemy dodać koperek, natkę pietruszki.
    Jeśli lubimy to zabieramy zupę. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką. Dodajemy 2-3 łyżki gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy. Ponownie zagotowujemy.
    Przygotowujemy lane kluseczki (ciasto). W kubeczku mieszamy jajka z mąką ( mąki dajemy tyle aby uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli damy za dużo mąki to możemy rozcieńczyć odrobiną mleka). Ciasto wlewaj powoli cienkim strumyczkiem do gotującej się zupy (możemy też lać po widelcu), aby zrobić małe kluseczki. Zagotowujemy i chwilę gotujemy aż kluseczki stwardnieją. Zdejmij z ognia. Smacznego!

Porady

Możemy tez użyć gotowego przecieru pomidorowego ( ok. 500 ml).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować