Zupa ze świeżych pomidorów z lanymi kluseczkami

  • wyświetlono: 829 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zupa pomidorowa z lanymi kluseczkami to smak mojego dzieciństwa. Najczęściej mama robiła ją gdy został rosół z wcześniejszego obiadu. Teraz ja przygotowuję ją moim córeczką.

  • 6 porcje
  • 60min

Składniki

ok. 2 litry rosołu ( lub domowego bulionu mięsnego lub warzywnego)
ok. 1 kg dojrzałych mięsistych pomidorów,
mała marchewka,
ok. 100 ml śmietany 18% (opcjonalnie w zależności czy i jak zabieloną zupę chcemy)
1 łyżka mąki pszennej ( opcjonalnie jeśli zabielamy zupę),
sól i pieprz do smaku,
koper, natka pietruszki lub bazylia do ozdoby
lane kluseczki (lane ciasto):
2 jajka,
mąka (ok. 4 łyżek),

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa ze świeżych pomidorów z lanymi kluseczkami

  • 1. Pomidory myjemy, przelewamy wrzątkiem i ściągamy skórkę, kroimy na mniejsze kawałki.
    Dusimy na małym ogniu aż pomidory rozpadną się i zrobi się z nich papka. Zajmuje to ok. 20 minut. Pomidory odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a następnie przecieramy przez sito o drobnych oczkach. Po przetarciu otrzymujemy płynny przecier, który doprowadzamy do wrzenia, a następnie na małym ogniu gotujemy około 15-20 min, co chwilę mieszając aby zgęstniał.
    W gorącym rosole gotujemy marchewkę pokrojoną w kostkę do momentu aż będzie miękka. Możemy też wykorzystać marchewkę jeśli została nam z rosołu.
    Następnie dodajemy przecier i wszystko razem gotujemy około 10 min. Doprawiamy do smaku według uznania. Możemy dodać koperek, natkę pietruszki.
    Jeśli lubimy to zabieramy zupę. W kubeczku mieszamy śmietanę z mąką. Dodajemy 2-3 łyżki gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy. Ponownie zagotowujemy.
    Przygotowujemy lane kluseczki (ciasto). W kubeczku mieszamy jajka z mąką ( mąki dajemy tyle aby uzyskać konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli damy za dużo mąki to możemy rozcieńczyć odrobiną mleka). Ciasto wlewaj powoli cienkim strumyczkiem do gotującej się zupy (możemy też lać po widelcu), aby zrobić małe kluseczki. Zagotowujemy i chwilę gotujemy aż kluseczki stwardnieją. Zdejmij z ognia. Smacznego!

Porady

Możemy tez użyć gotowego przecieru pomidorowego ( ok. 500 ml).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Mama mnie nauczyładla dziecipomidorowazdrowie na talerzusmaki dzieciństwalane ciastopomidorowa z kluseczkami

Komentarze

Podobne przepisy

zupa ze świeżych pomidorów

Dodane przez: anka1988

Zupa ze świeżych pomidorów

Pyszna, esencjonalna zupa z pomidorów....

Zupa ze świeżych pomidorów

Dodane przez: czarrna

Zupa ze świeżych pomidorów

W sezonie na pomidory - niezastąpiona...

Barszcz czerwony z lanymi kluseczkami

Dodane przez: Iwona75

Barszcz czerwony z lanymi kluseczkami

Lekka ale bardzo aromatyczna zupa...

Zupa ze świeżych pomidorów.

Dodane przez: BABECZKA 35

Zupa ze świeżych pomidorów.

Zdrowe i świeże warzywa z własnego...

Rosołek z lanymi kluseczkami

Dodane przez: joanna30

Rosołek z lanymi kluseczkami

Zaletą jest to, że szybko się gotuje,...

Zupa ze świeżych pomidorów

Dodane przez: Di bloguje

Zupa ze świeżych pomidorów

Zupę ze świeżych pomidorów przeważnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.