Zupa pomidorowa z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tę zupę jadano na Kujawach, jak i w Wielkopolsce. Wydaje się ona być trochę zapomniana, ale całe szczęście w kopalni starych, babcinych przepisów czasem można odnaleźć coś prostego i zaskakującego

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kości (wieprzowo-wołowe): 250 gramów
    - Liscie laurowe: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - kolendra (w ziarenkach): 0.5 łyżeczki
    - marchew: 1 sztuka
    - pietruszka (korzeń): 1 sztuka
    - seler (mały): 0.5 sztuki
    - pomidory (bardzo dojrzałe): 0.5 kilograma
    - cebula (duża biała): 1 sztuka
    - jabłka (winne): 2 sztuki
    - lubczyk (posiekany świeży, gałązka): 1 łyżka
    - pietruszka (natka): 2 łyżki
    - masło: 1 łyżka
    - sól (i do smaku): 1 łyżka
    - pieprz (do smaku): 2 szczypty
    - makaron jajeczny (lub ryż do podania): 100 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa pomidowowa z jabłkiem 1. Kości zalać w garnku 1,8 l zimnej wody. Zagotować i zebrać szumowiny. Dodać listki laurowe, ziele, kolendrę, pokrojoną marchew, pietruszkę i seler oraz płaską łyżkę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut.
  • zupa pomidowowa z jabłkiem 2. Na maśle zeszklić cebulę, dodać starte jabłka. Dusić chwilę razem. Dodać do zupy razem z obranymi ze skórki pokrojonymi (lub roztartymi na sicie) pomidorami. Dodać lubczyk. Gotować jeszcze 20 minut. Doprawić pieprzem, w razie potrzeby (po spróbowaniu) także solą i szczyptą cukru. Podawać z makaronem lub ryżem. Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować