Zupa pieczarkowa inaczej

4.49 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Pyszna aromatyczna zupa z tartymi pieczarkami z dodatkiem ziemniaków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • NA 5 LITROWY GARNEK:

    3 ćwiartki z kurczaka
    1 kg pieczarek
    4 średnie marchewki
    2 duże pietruszki
    kawałek selera
    1 kg ziemniaków
    1 średnia cebula
    200 g śmietany
    sól (ew. przyprawa uniwersalna)
    pieprz, olej lub masło
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zupa pieczarkowa inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą do około 3/4 wysokości garnka. Zagotowujemy i zbieramy szumowiny. Mięso gotujemy samo około 15 minut zanim dodamy warzywa.
  • 2. Marchew, seler i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy drobno. Wrzucamy do wywaru, który następnie solimy.
  • 3. Pieczarki ścieramy na grubej tarce, odparowujemy na patelni a następnie podsmażamy na maśle lub oleju. Dodajemy je do zupy.
  • 4. Gdy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je z zupy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, wrzucamy je do zupy gdy pozostałe warzywa będą już miękkie. Razem z ziemniakami doajemy pokrojoną na kawałki cebulę.
  • 5. Gdy ziemniaki w zupie będą już miękkie dodajemy śmietanę, którą najpierw mieszamy ze szklanką gorącego wywaru z zupy aby nam się nie zważyła.
  • 6. Gdy zupa ze śmietaną się zagotuje ostatecznie doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

KH_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować