Zupa pieczarkowa

4.33 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zupa ta powstaje w mgnieniu oka. Jest smaczna i delikatna. Prosta w przygotowaniu, ale genialna w połączeniu składników. O tej porze roku, taki ciepły posiłek jest obowiązkowy.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g pieczarek
    1 cebula
    1 marchewka
    1 mała pietruszka
    Kawałek selera
    3-4 ziemniaki
    1-2 łyżki mąki
    Pół szklanki śmietany
    Natka pietruszki
    Liść laurowy
    Ziele angielskie
    Sól, pieprz
    Masło
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupa jarzynowa Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plastry. Rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebulę. Dodać pieczarki, podsmażyć. Pieczarki z cebulą przełożyć do garnka. Zalać wodą tak, aby przykrył składniki zupy, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki. Doprawić solą i pieprzem, dodać jeden liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Mąkę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody, dodać do niej śmietanę i wymieszać do połączenia. Całość przelać do zupy, zagotować. Do zupy dodać łyżeczkę suszonego tymianku i koperku. W razie potrzeby doprawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować