Zupa pieczarkowa

4.8 (5 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna i prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa z ziemniakami, śmietaną i świeżym koperkiem. Jest pożywna, aromatyczna oraz idealna na obiad dla całej rodziny.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1,5 litra bulionu drobiowego
    - 300 g pieczarek
    - 3 ziemniaki
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - 1 cebula
    - 2 łyżki posiekanego koperku
    - 120 ml śmietanki 18%
    - 2 łyżki masła
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane marchewki oraz pietruszkę kroimy w plastry, wrzucamy do gorącego bulionu (można wykorzystać rosół) i gotujemy około 10 - 15 minut.
  • 2. Na maśle szklimy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy chwilę do momentu odparowania wody z grzybów oraz ich lekkiego zarumienienia.
  • 3. Do gotującego się bulionu dodajemy zawartość patelni, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy je do miękkości przez około 15 minut.
  • 4. Na koniec dodajemy do zupy posiekany drobno koperek, a następnie ściągamy ją z palnika i zabielamy śmietanką (wcześniej zahartowaną gorącym bulionem). Zupę doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ziemniaki Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować