Zupa krem ze szparagów

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kremowa zupa z zielonych szparagów z wędzonym łososiem i kwaśną śmietaną. Dodatkowego aromatu dodaje jej świeży koperek.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag zielonych szparagów,
    1 porcja włoszczyzny,
    3 ziarna ziela angielskiego,
    4 ziarna pieprzu,
    1 listek laurowy,
    2 łyżki posiekanego koperku,
    4 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
    10 dag wędzonego łososia,
    sól.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Zupa krem ze szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić na mniejsze części, przełożyć do garnka, zalać 1,5 litra zimnej wody. Dodać ziarna pieprzu, ziele angielski, liść laurowy i około 1/2 łyżeczki soli. Gotować około 30 minut od momentu zagotowania.
  • 2. Z wywaru warzywnego wyciągnąć łyżką cedzakową włoszczyznę i przyprawy. Szparagi opłukać, usunąć zdrewniałe części łodyg. Najlepiej odłamać, szparagi pękają tam gdzie kończy się zdrewniała część. Odciąć główki, resztę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka. Po 10 minutach wyciągnąć kilka główek szparagów do dekoracji. Gotować około 25 minut.
  • 3. Zupę zdjąć z ognia, lekko przestudzić i zmiksować dodając ugotowany wcześniej seler i korzeń pietruszki, doprawić ewentualnie solą.
  • 4. Łososia pokroić w cienkie paski. Zupę podawać udekorowaną łyżką śmietany, ugotowanymi główkami szparagów, paskami łososia i posypaną koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś wędzony Zielone szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować