Zupa krem z kiszonych buraków

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób

Zupa krem to pomysł na wykorzystanie kiszonych buraków z zakwasu. W surówce czy sałatce świetnie się sprawdzają a w zupie smakują jeszcze lepiej. Nadają jej tego "czegoś" . Wystarczy posypać swoimi ulubionymi chrupaczami. U nas: prażony słonecznik, orzechy laskowe i kiełki buraka.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • buraki - 3 szt.

    kiszone buraki - 1 szklanka

    seler - 1 kawałek

    czosnek - 3 ząbki

    jabłko ( kwaśne) - 1 szt.

    słonecznik - 2 łyżki

    kiełki buraków trochę

    tymianek do smaku

    fioletowe ziemniaki ( opcjonalnie) - 2-3 szt.

    imbir świeży - 2-3 cm

    garam masala - 1/2 łyżeczki

    sól himalajska - 1 łyżeczka

    olej 1-2 łyżki

    kiełki z buraków ale kiełki pora też będą świetne
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Zupa krem z kiszonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy. Buraki kroimy na mniejsze kawałki ( można też użyć gotowych gotowanych na parze). W garnku w którym będzie gotowała się zupa wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy garam masalę, czosnek, seler, imbir oraz pokrojone ziemniaki. Kilka minut podsmażamy. Wlewamy wodę do zakrycia. Dodajemy sól. Gotujemy pod przykryciem ok 10 minut. Po 10 minutach dodajemy kiszone buraki, trochę zakwasu z kiszonych buraków oraz jabłko. Gotujemy do 10 minut. Całość miksujemy na krem. Podajemy z kiełkami z buraka, prażonym słonecznikiem, prażonymi orzechami laskowymi, tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone buraki Buraki Jabłka Korzeń imbiru

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować