Delikatna i bogata w smaku zupa krem. Niskokaloryczna a bardzo sycąca.
60 min
Składniki:
1,5kg buraków
1 duża marchew
1 pietruszka
ćwiartka selera
pół cebuli
dwa liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
szczypta cukru
2-3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu (nie czuć go potem z zupie, a pozwoli zachować ładny kolor)
kilka gałązek natki pietruszki i lubczyku (z łodygami i liścmi)
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
sól, pieprz
śmietana 12%- do podania
Zupa krem z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki, marchew, pietruszkę, selera i cebulę obrać. Pokroić na dość cienkie plastry (buraki na mniejsze cząstki). Przesmażyć przez chwilę z oliwą w garnku. Pozwoli to wydobyć lepszy smak warzyw. Dolać bulion. Doprawić zielem, liściem laurowym, octem i cukrem. Dodać gałązki pietruszki i lubczyku. Gotować ok 1 h pod przykryciem aż buraki będą miękkie. Po tym czasie odstawić na chwilę do lekkiego ostygnięcia. Zmiksować całość na gładki krem. Doprawić dobrze solą i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany i pokrojoną natką pietruszki.
Komentarze