Zupa krem z kalafiora z kluseczkami serowo-czosnkowymi

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zupy z kalafiora często goszczą na moim stole, są delikatne w smaku a zarazem pożywne, tradycyjnie jest podawana z grzankami, ja poszłam w innym kierunku i podałam ją z kluseczkami serowo czosnkowymi które doskonale podkreśliły jej łagodny smak. Rewelacyjne danie na letni obiad.

  • 45 min

Składniki:

  • Zupa:
    1 kalafior
    5-6 ziemniaków
    ½ pora
    2 0 dag serków topionych
    10 dag masła
    Jarzynka do zup lub sól do smaku
    Pieprz kolorowy ziarnisty do smaku
    1 liść laurowy
    Gałka muszkatołowa do smaku

    Kluseczki:
    2 jajka
    6 łyżek startego sera cheddar
    3 ząbki czosnku
    Pęczek natki pietruszki
    4 łyżki mąki pszennej
    Sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Kluski Krem

Zupa krem z kalafiora z kluseczkami serowo-czosnkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0n625k8 1. Warzywa myjemy, kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki kroimy w kostkę a pora w paski. W szerokim rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, przesmażamy 5 minut, mieszając od czasu do czasu, następnie zalewamy wodą-tyle aby przykryła warzywa, dodajemy ziarnisty pieprz, jarzynkę do zup oraz liść laurowy.
  • image-1ukuusp 2. Gotujemy do miękkości, następnie liść wyjmujemy, dodajemy serki topione, gotujemy chwilę aż serki się rozpuszczą, doprawiamy zupę gałką muszkatołową do smaku.
  • 3. Zestawiamy z ognia, miksujemy na krem- jeśli zupa będzie za gęsta dolewamy wody lub mleka i ponownie zagotowujemy aż uzyska pożądaną dla nas konsystencję.
  • image-0n3brfn 4. Kluseczki:
    Jajka wbijamy do miski, solimy, wsypujemy posiekaną drobniutko natkę pietruszki, roztrzepujemy widelcem, dodajemy pozostałe składniki- czosnek przeciskamy przez praske, ponownie mieszamy widelcem aż uzyskamy gęste jednolite ciasto.
  • image-01sjj5s 5. W rondelku zagotowujemy osoloną wodę, mała łyżeczką zmoczoną w wodzie-dzięki temu ciasto nie będzie się kleić, nabieramy małe porcje ciasta i wrzucamy na wrzątek, gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia, wybieramy łyżką cedzakową.

    Zupę rozlewamy na talerze, na wierzchu kładziemy kluseczki i podajemy.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kalafior Pietruszka Por Serek Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować