Zupa krem z kalafiora

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Aksamitnie kremowa zupa kalafiorowa z tartą marchewka i koperkiem. Pyszna i sycąca.

Składniki:

  • 2 ziemniaki
    Mały kawałek pietruszki
    Mały kawałek selera
    1 duża marchew
    5 cm pora
    1 duży kalafior
    100 g serka topionego
    2 łyżki mascarpone
    Sól morska
    Pieprz czarny mielony
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    0,5 łyżeczki imbiru
    Koperek do posypania
    Pieprz kolorowy grubomielony do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kawałki, wrzucić do garnka z wodą, zagotować. Marchew obrać, umyć, przekroić na pół i wrzucić do garnka. Por oczyścić i pokroić w krążki. Dodać do garnka.

    Gdy woda się zagotuje wrzucić kalafiora (użyłam mrożonego, ale można użyć świeżego, należy go umyć i podzielić na różyczki). Gotować do miękkości warzyw.

    Z zupy wyjąć marchewkę. Dodać serek topiony, mascarpone i zmiksować blenderem na gładki krem.

    Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać gałkę i imbir (można dodać więcej przypraw, wg smaku).

    Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Koperek posiekać. Zupę rozlać na talerze, posypać marchewką, koperkiem i pieprzem grubomielonym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Koper Mascarpone Serek Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować