Aksamitnie kremowa zupa kalafiorowa z tartą marchewka i koperkiem. Pyszna i sycąca.
Składniki:
2 ziemniaki
Mały kawałek pietruszki
Mały kawałek selera
1 duża marchew
5 cm pora
1 duży kalafior
100 g serka topionego
2 łyżki mascarpone
Sól morska
Pieprz czarny mielony
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki imbiru
Koperek do posypania
Pieprz kolorowy grubomielony do posypania
Zupa krem z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, seler i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w kawałki, wrzucić do garnka z wodą, zagotować. Marchew obrać, umyć, przekroić na pół i wrzucić do garnka. Por oczyścić i pokroić w krążki. Dodać do garnka.
Gdy woda się zagotuje wrzucić kalafiora (użyłam mrożonego, ale można użyć świeżego, należy go umyć i podzielić na różyczki). Gotować do miękkości warzyw.
Z zupy wyjąć marchewkę. Dodać serek topiony, mascarpone i zmiksować blenderem na gładki krem.
Zupę doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać gałkę i imbir (można dodać więcej przypraw, wg smaku).
Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki. Koperek posiekać. Zupę rozlać na talerze, posypać marchewką, koperkiem i pieprzem grubomielonym
Komentarze