Do kremowej zupy dodałam smaku za pomocą cukinii, selera naciowego, szałwii i tymianku. Niekwestionowaną zaletą jest specjalny dodatek - szynkowy szaszłyk
Zupa krem z białych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Szparagi umyć i obrać z nich twardą skórkę, pokroić na małe kawałki.
• Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone szparagi, cukinię, i również podsmażyć.
• Doprawić solą, pieprzem, dodać szałwię, tymianek, pokrojony seler naciowy, podlać 1 litrem zagotowanej wody.
• Gotować ok. 15 minut. Czubki szparagów wyjąć wcześniej do dekoracji, aby zbytnio się nie rozgotowały.
• Zupę zmiksować, wlać śmietankę i wymieszać,
• Na szpatułki drewniane nabić zwiniętą w różę szynkę i czubki szparagów.
• Podawać zupę z szaszłykiem z szynki, posypaną natką selera.
Komentarze