Zupa krem z białych szparagów

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wiosną, kiedy trwa sezon na szparagi, warto skusić się na zupę z delikatnych białych szparagów i pasternaku. Pikanterii dodaje kruszonka z hiszpańskiego chorizo i japońskiej panierki panko.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów,
    40 dag pasternaku,
    2 białe cebule średniej wielkości,
    10 dag kiełbasy chorizo w kawałku,
    2-3 łyżki panierki panko,
    2 łyżki masła,
    1 łyżka oliwy,
    ok. 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego,
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej,
    0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%,
    sól, pieprz do smaku.

    Bulion warzywny
    1 marchew,
    2 łodygi selera naciowego,
    1 cebula.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krem z białych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion warzywny
    Marchew (można nie obierać) i łodygi selera naciowego dobrze umyć. Seler pokroić na 2-3 kawałki. Cebulę obrać z łupinek. Warzywa włożyć do garnka, zalać ok. 1,5 litra zimnej wody. Gotować pod przykryciem przez około godzinę od momentu zawrzenia. Bulionu nie doprawiać przyprawami.
  • 2. Zupa
    Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, przełożyć do zimnego garnka, w którym będziemy gotować zupę. Dodać 2 łyżki masła i zacząć smażyć. Należy pamiętać aby od czasu do czasu zamieszać i nie przypalić cebuli.
    W tym czasie obrać pasternak i pokroić go w dużą kostkę, dodać do garnka z cebulą, lekko oprószyć solą i pieprzem. Dalej smażyć składniki zupy w dalszym ciągu od czasu do czasu mieszając.
    Łodygi szparagów obrać obieraczką do warzyw, dokładnie aby nie pozostawić włókien, odciąć twarde końce, opłukać, pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki. Dodać do pasternaku i cebuli. Smażyć razem przez około 10 minut. Dodać gorący bulion i gotować jeszcze przez kolejne 10 minut.
    Dodać gałkę muszkatołową (najlepsza jest taka świeżo starta), śmietankę, sól i zagotować.
    Zupę lekko przestudzić i zmiksować blenderem na gładki krem, ewentualnie doprawić solą. Można dodatkowo przetrzeć ją przez metalowe sitko, będzie wtedy jeszcze bardziej aksamitna.
  • 3. Kruszonka z chorizo
    Chorizo pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, dodać łyżkę oliwy i smażyć, aż lekko się wytopi charakterystyczny tłuszczyk. Kiełbasa nie powinna być zrumieniona. Wyłączyć gaz, dodać panko i wymieszać, aż panierka wchłonie cały paprykowy tłuszcz.
  • 4. Zupę nalać do misek i udekorować chrupiącą posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować