Zupa-krem z białych szparagów

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Białe szparagi są nieco delikatniejsze w smaku niż zielone. Krem z nimi w roli głównej, z dodatkiem pietruszki i selera zdecydowanie na stałe wpisze się w nasze menu. Jest boski! :))))Podałam z ziołowymi grzankami i szczypiorkiem - i tak polecam podawać :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500g białych szparagów
    1 średnia pietruszka
    1/4 selera
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól ziołowa i świeżo mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Dania główne Krem

Zupa-krem z białych szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pietruszkę i kawałek selera obieramy, myjemy i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy do garnka z wodą. Szparagi myjemy, obieramy cienko zaczynając tuż pod główką i kierując się ku dołowi (ja to zrobiłam obieraczką do warzyw, ale można też nożem), kroimy na 3-4 kawałki i dorzucamy do garnka. Wody w garnku powinno być tyle, aby tylko zakryła warzywa. Gotujemy do miękkości warzyw, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Miksujemy na gładki krem.
  • 2. Grzanki: pokrojony w kostkę czerstwy chleb obsmażyłam na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek (3-4 łyżki) zmieszaną z ziołami prowansalskimi i słodką papryką.

Porady

Po zmiksowaniu można dodatkowo przetrzeć krem przez sitko, bo mogą się trafić drobne włókna (ja tego nie robiłam z lenistwa, ale też nie czułam takiej potrzeby. Nie dodawałam do zupy tłuszczu, bo ten był w grzankach. Bez grzanek dodałabym łyżkę oleju rzepakowego przed zmiksowaniem zupy - w tłuszczu rozpuszcza się wiele witamin i zawsze dodaję jakiś do zup warzywnych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe szparagi Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Dania do pracy

Podobne przepisy

To może cię zainteresować