Zupa kokosowo - szpinakowa z pulpetami

0 (0 ocen)

Wyjątkowo smaczna zupa z mlekiem kokosowym, curry i szpinakiem. Jest bardzo sycąca gdyż dodałam do niej mięsne pulpety.

Składniki:

  • 2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
    1 x 400 ml puszka mleka kokosowego
    500 g szpinaku baby
    500 ml bulionu drobiowego
    1 czerwone chili bez pestek drobno pokrojone
    sok z limonki do smaku

    na pulpety 9 szt
    200 g mięsa wieprzowego, mielonego
    2 łyżeczki sosu sojowego
    1 jajko
    3 łyżeczki bułki tartej
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry

Zupa kokosowo - szpinakowa z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać aż zwiędnie, osączyć na sicie, lekko pokroić.
  • 2. 2.Wszystkie składniki pulpetów przełożyć do miski wyrobić dokładnie. Uformować 9 pulpecików wielkości orzecha włoskiego. Zagotować bulion, włożyć do niego pulpety i gotować na małym ogniu ok 10 minut.
  • 3. 3. W międzyczasie umieścić pastę curry w średniej wielkości garnku, dodać kilka łyżek mleka kokosowego, rozmieszać na pastę lekko podgrzewając.
    Dodać pozostałe mleko kokosowe i szpinak. Wymieszać, a następnie dolać bulion w którym gotowaliśmy pulpety.
  • 4. 4. Doprowadzić zupę do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok 10 minut. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  • 5. 5.Podawać zupę z pulpetami, posypaną posiekaną czerwoną chilli. Smacznego!

Porady

3 duże porcje

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Mleko kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować