Wyjątkowo smaczna zupa z mlekiem kokosowym, curry i szpinakiem. Jest bardzo sycąca gdyż dodałam do niej mięsne pulpety.
Składniki:
2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
1 x 400 ml puszka mleka kokosowego
500 g szpinaku baby
500 ml bulionu drobiowego
1 czerwone chili bez pestek drobno pokrojone
sok z limonki do smaku
na pulpety 9 szt
200 g mięsa wieprzowego, mielonego
2 łyżeczki sosu sojowego
1 jajko
3 łyżeczki bułki tartej
pieprz
Zupa kokosowo - szpinakowa z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać aż zwiędnie, osączyć na sicie, lekko pokroić.
2.2.Wszystkie składniki pulpetów przełożyć do miski wyrobić dokładnie. Uformować 9 pulpecików wielkości orzecha włoskiego. Zagotować bulion, włożyć do niego pulpety i gotować na małym ogniu ok 10 minut.
3.3. W międzyczasie umieścić pastę curry w średniej wielkości garnku, dodać kilka łyżek mleka kokosowego, rozmieszać na pastę lekko podgrzewając.
Dodać pozostałe mleko kokosowe i szpinak. Wymieszać, a następnie dolać bulion w którym gotowaliśmy pulpety.
4.4. Doprowadzić zupę do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok 10 minut. Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
5.5.Podawać zupę z pulpetami, posypaną posiekaną czerwoną chilli. Smacznego!
Komentarze