Czy z obserwujących mojego bloga są tacy którzy lubią zupy ? Dziś przygotowałam kapuśniak ze wspomnień mego dzieciństwa a mianowicie kapuśniak jest z ziemniakami oraz dodatkiem ryżu zabielany
15 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
2 kości schabowe wieprzowe na zupę,
530 g kapusty słodkiej już bez głąba - 1 mała sztuka,
2 mniejsze marchewki,
2 małe liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 łyżki suszonej włoszczyzny,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
8 średniej wielkości ziemniaki,
2 łyżki ryżu,
1 mały pęczek kopru świeżego,
150 ml śmietany 30 %
Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać dwa litry wody dodać przemrożone kości schabowe na zupę oraz marchew pokrojoną dowolnie gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach, w trakcie gotowania dodać przyprawę uniwersalną, liście laurowe oraz ziela angielskie. Jak już mięso na kościach jest prawie miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać ryż, gotować do miękkości ziemniaków oraz ryżu. W międzyczasie gdy wywar z ziemniakami i ryżem się gotuje pokroić kapustę jak najdrobniej lub ją poszatkować
2.Gdy ziemniaki z ryżem są już wystarczająco miękkie wtedy dodać poszatkowaną kapustę słodką, zamieszać i pogotować na wolnym ogniu do jej miękkości w międzyczasie doprawiając do smaku przyprawą uniwersalną czy kto czym tam lubi, pod koniec gotowania dodać świeży koper pokrojony drobno i lekko pogotować
3.Jak już zupa z kapustą i koprem się chwilkę pogotowała wtedy wlać śmietanę trzydziestoprocentową i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby ze śmietany nie powstały grudki, lekko zagotować i zdjąć z ognia. Jeżeli ktoś z jakichś powodów nie może śmietany można ją pominąć i pozostawić czystą bez dodatku śmietany
4.Mój ugotowany kapuśniak ze słodkiej kapusty podałam z kawałkami mięsa z kości schabowych które gotowałam w zupie. Taka zupa wychodzi bardzo smaczna i syta za sprawą dodanego ryżu. Jeżeli ktoś lubi połączenie zup z ziemniakami i różnymi rodzajami kasz to serdecznie polecam mam też na blogu kapuśniak z dodatkiem ziemniaków i kaszy jęczmiennej
Komentarze