Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Czy z obserwujących mojego bloga są tacy którzy lubią zupy ? Dziś przygotowałam kapuśniak ze wspomnień mego dzieciństwa a mianowicie kapuśniak jest z ziemniakami oraz dodatkiem ryżu zabielany

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kości schabowe wieprzowe na zupę,
    530 g kapusty słodkiej już bez głąba - 1 mała sztuka,
    2 mniejsze marchewki,
    2 małe liście laurowe,
    4 ziarenka ziela angielskiego,
    2 łyżki suszonej włoszczyzny,
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    8 średniej wielkości ziemniaki,
    2 łyżki ryżu,
    1 mały pęczek kopru świeżego,
    150 ml śmietany 30 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kapuśniak ze słodkiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać przemrożone kości schabowe na zupę oraz marchew pokrojoną dowolnie gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kościach, w trakcie gotowania dodać przyprawę uniwersalną, liście laurowe oraz ziela angielskie. Jak już mięso na kościach jest prawie miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i wsypać ryż, gotować do miękkości ziemniaków oraz ryżu. W międzyczasie gdy wywar z ziemniakami i ryżem się gotuje pokroić kapustę jak najdrobniej lub ją poszatkować
  • zupa 2. Gdy ziemniaki z ryżem są już wystarczająco miękkie wtedy dodać poszatkowaną kapustę słodką, zamieszać i pogotować na wolnym ogniu do jej miękkości w międzyczasie doprawiając do smaku przyprawą uniwersalną czy kto czym tam lubi, pod koniec gotowania dodać świeży koper pokrojony drobno i lekko pogotować
  • zupa 3. Jak już zupa z kapustą i koprem się chwilkę pogotowała wtedy wlać śmietanę trzydziestoprocentową i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby ze śmietany nie powstały grudki, lekko zagotować i zdjąć z ognia. Jeżeli ktoś z jakichś powodów nie może śmietany można ją pominąć i pozostawić czystą bez dodatku śmietany
  • zupa 4. Mój ugotowany kapuśniak ze słodkiej kapusty podałam z kawałkami mięsa z kości schabowych które gotowałam w zupie. Taka zupa wychodzi bardzo smaczna i syta za sprawą dodanego ryżu. Jeżeli ktoś lubi połączenie zup z ziemniakami i różnymi rodzajami kasz to serdecznie polecam mam też na blogu kapuśniak z dodatkiem ziemniaków i kaszy jęczmiennej
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować