Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mięsnymi kawałkami

4.5 (144 ocen)

Ta zupa spokojnie może robić za drugie danie. Mięsny dodatek czyni Jest specyficzna w smaku, podobna do bigosu ze słodkiej kapusty, dlatego na pewno nie trafi w gusta każdego:).

Składniki:


  • 500g łopatki wieprzowej
    1/4 główki kapusty
    3 marchewki
    1 pietruszka
    4 łodygi selera naciowego
    1 por
    1 cebula
    3 ziemniaki
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, czosnek granulowany
    natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kapuśniak ze słodkiej kapusty z mięsnymi kawałkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w grubą kostkę, zalewamy 3 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy powstałe szumowiny, gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut.

  • 2. Kapustę szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki, por kroimy w plastry, cebulę, seler naciowy i ziemniaki w kostkę. Dorzucamy do zupy, gotujemy jeszcze przez 1 godzinę.
  • 3. Zupę doprawiamy do smaku solą i przyprawami według uznania. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować