Zupa kapuściano - buraczkowa

3 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wczoraj miałam pyszną zupkę z kapusty słodkiej oraz buraczków które robiłam na zimę w słoiki, chcecie przepis ?więc zapraszam pod podanym linkiem

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa ( najlepiej swojska ),
    2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
    1 łyżka suszonej włoszczyzny,
    1 średnia marchew,
    500 g kapusty słodkiej sparzonej,
    6 - 8 średniej wielkości ziemniaków,
    4 ziarenka ziela angielskiego,
    2 liście laurowe,
    1 słoik buraczków czerwonych 500 g,
    0,5 kubka śmietany 12 % kubek 330 g,
    1 łyżeczka cukru,
    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
    1 mały pęczek kopru świeżego,
    1 mały pęczek świeżej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kapuściano - buraczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać porcje oraz przyprawę, włoszczyznę i marchew pokrojoną dowolnie. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa, jak mięso jest już miękkie dodać ziemniaki i także wraz z nim gotować do miękkości
  • zupa 2. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać poszatkowaną kapustę, ziela angielskie oraz liście laurowe, wyjąć z wywaru porcje rosołową i z ostygniętej oddzielić mięso od kości. Dodać oczyszczone mięso do gotującej się całości
  • zupa 3. Jak już kapusta jest miękka wtedy dodać buraczki i chwilę pogotować do czasu rozprowadzenia śmietany z cukrem i gorącym wywarem od zupy, wlać śmietanę lekko zagotować i na koniec dodać pieprz oraz pokrojoną natkę pietruszki i kopru
  • zupa 4. Zupę można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem lub sadzonym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować