Zupa buraczkowa

4.5 (192 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zabielona słodką śmietanką zupa buraczkowa podana z tłuczonymi ziemniakami i okrasą to jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa. Dzisiaj do niej wracam, ale w nieco innej wersji. Smak zupy wzbogaca fenkuł, którego anyżowy aromat świetnie komponuje się z burakami. Do tłuczonych ziemniaków dodałam chrzan, a zamiast tradycyjnej okrasy podałam chrupiący bekon. Całość kolorystycznie oraz smakowo uzupełnia peklowane żółtko oraz natka kopru włoskiego. Oczywiście tradycyjnie wyszło pysznie.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 dużych buraków upieczonych lub ugotowanych w mundurku
    fenkuł
    łodyga selera naciowego
    czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    kilka ziaren ziela angielskiego
    liść laurowy
    łyżeczka sosu worcestershire
    łyżeczka masła
    cytryna
    sól
    pieprz
    3 litry bulionu drobiowego lub warzywnego, opcjonalnie woda
    200 ml słodkiej śmietanki 42%

    dodatki:
    tłuczone ziemniaki:
    6 dużych ziemniaków
    łyżka masła
    łyżka chrzanu
    opcjonalnie pieprz

    6 peklowanych żółtek w soli

    6 plastrów surowego wędzonego boczku

    natka fenkułu lub koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa buraczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy pokrojone w kostkę warzywa. Wstępnie solimy. Dodajemy liść laurowy, ziela angielskie, sos worcestershire. Warzywa zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, około 20-30 minut. Na koniec ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Zupę zaprawiamy śmietanką doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    W czasie, gdy zupa się gotuje, gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy z dodatkiem masła i chrzanu. Opcjonalnie możemy je jeszcze doprawić solą i pieprzem.

    Na suchej patelni smażymy na chrupiąco plastry boczku.

    Do misek/talerzy nakładamy porcję ziemniaków, wlewamy zupę całość posypujemy pokruszonym boczkiem, koperkiem oraz startym lub cienko pokrojonym peklowanym w soli żółtkiem.

Porady

Zupę przed zaprawieniem możemy przecedzić, jeśli nie lubimy gotowanych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować