Zupa jarzynowa ze skorzonerą

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Lekka rozgrzewająca zupa jarzynowa ze skorzonerą i piersią z kurczaka. Wersję wege robimy bez mięsa. Zupka jest bardzo dobra, dodałam kurkumę, curry, paprykę wędzoną przyprawy które o tej porze roku są pożądane bo rozgrzewają.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 3 korzenie skorzonery u mnie dość długie

    1 kawałek por biała część

    1 kawałek korzenia selera

    2 marchewki

    3 ziemniaki

    1 pierś z kurczaka

    1 łyżeczka papryki wędzonej

    1/3 łyżeczki curry

    1/3 łyżeczki kurkumy

    sól, pieprz czarny i czerwony

    szczypiorek

    olej rzepakowy

    cytryna
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa jarzynowa ze skorzonerą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, curry, kurkumę, paprykę wędzoną, wlewam trzy łyżki oleju. Mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki. Por drobno kroję, przesmażam na oleju, dodaję startą na tarce jarzynowej seler, dodaję marchewki, pietruszkę pokrojone w kostkę i chwilę przesmażam. Wlewam około dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu. Skorzonerę obieram i kroję w talarki. Skrapiam sokiem z cytryny bo ciemnieje. Dodaję do zupy Ziemniaki też kroję w kostkę ale je dodaję na końcu do zupy razem z kawałkami kurczaka. Zupę gotuję jeszcze około 10 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawiam solą, pieprzem. Podaję ze szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Skorzonera Marchewka Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować