Lekka rozgrzewająca zupa jarzynowa ze skorzonerą i piersią z kurczaka. Wersję wege robimy bez mięsa. Zupka jest bardzo dobra, dodałam kurkumę, curry, paprykę wędzoną przyprawy które o tej porze roku są pożądane bo rozgrzewają.
Zupa jarzynowa ze skorzonerą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, curry, kurkumę, paprykę wędzoną, wlewam trzy łyżki oleju. Mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki. Por drobno kroję, przesmażam na oleju, dodaję startą na tarce jarzynowej seler, dodaję marchewki, pietruszkę pokrojone w kostkę i chwilę przesmażam. Wlewam około dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu. Skorzonerę obieram i kroję w talarki. Skrapiam sokiem z cytryny bo ciemnieje. Dodaję do zupy Ziemniaki też kroję w kostkę ale je dodaję na końcu do zupy razem z kawałkami kurczaka. Zupę gotuję jeszcze około 10 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawiam solą, pieprzem. Podaję ze szczypiorkiem.
Komentarze