Pyszna, sycąca zupa wełna witamin. Idealna na chłodne dni, ale nie tylko. Sprawdzi się również jako ciepłe danie na różnego rodzaju domowych imprezach.
1 godz. 40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 500 g udźca z indyka ( może być też szynka, karczek czy łopatka)
ok. 300 g dyni,
1 średnia cukinia,
1-2 średnie topinambury,
1 średnia marchewka,
2 duże ziemniaki,
kawałek pora ( ok 10 cm),
ząbek czosnku,
Ok. 1,5 litra wody lub bulionu (może być rosół z wcześniejszego obiadu),
2 łyżki śmietany,
1 łyżka maki,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka curry,
Sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku, odrobina świeżego imbiru,
sok wyciśnięty z jednej cytryny,
olej,
Zupa gulaszowa z dynią, cukinią i topinamburem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W szybkowarze (może być wysoka patelnia lub rondel) rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojonego w talarki pora, podsmażamy i wrzucamy pokrojone w małą kostkę mięso, chwilę razem podsmażamy i wlewamy bulion, dodajemy lubczyk, curry i paprykę. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez aż mięso będzie miękkie (ok. 50 min). Cukinię, dynię, topinambura i ziemniaki kroimy w niedużą kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy jeszcze 15-20 min. Zupę możemy go trochę zredukować.
W miseczce dokładnie mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną wywaru (ja daje 2 chochelki razem z warzywami) i miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę i dodajemy do gulaszu. Przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny i przyprawami według uznania. Zagotowujemy jeszcze i gotowe.
Życzę smacznego!
Komentarze