Rozgrzewająca zupa gulaszowa z kurczakiem, dynią i cukinią

5 (1 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, świetnie nadaje się na obiad w chłodne dni, ale nie tylko.

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Bulion:
    1 udko z kurczaka,
    plasterek selera (ok 1cm),
    kawałek pora (ok 6 cm),
    4-5 plasterków korzenia pietruszki,
    1 marchewka (pokrojona w kostkę),
    1 łyżeczka soli,
    1 płaska łyżeczka lubczyku,
    ok. 1,5 litra wody,
    Gulasz:
    ok. 0,5 kg mięsa (szynki lub łopatki pokrojone w kostkę),
    1 mała cukinia (pokrojona w kostkę),
    500 g dyni (pokrojona w kostkę) ,
    1 cebula (pokrojona w kostkę),
    2-3 ząbki czosnku ( drobno posiekane),
    2-3 ziemniaki (pokrojone w kostkę),
    1-2 ogórki kiszone (pokrojony w kostkę),
    1 płaska łyżeczka kurkumy,
    1 płaska łyżeczka curry,
    1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich,
    2-3 łyżki śmietany,
    1 łyżka mąki,
    Sól, pieprz, słodka i ostra papryka,
    Oliwa z oliwek lub olej,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rozgrzewająca zupa gulaszowa z kurczakiem, dynią i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion:
    Udko gotujemy razem z warzywami (seler, por, pietruszka, marchew) i przyprawiamy solą i lubczykiem, aż mięso będzie miękkie i będzie ładnie odchodzić od kości (około 45-50 min). Ugotowane udka wyjmujemy i obieramy z kości. Warzywa wraz bulionem wykorzystujemy do zupy.
  • 2. Gulasz:
    Na oliwie podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone mięso wieprzowe i chwile podsmażamy aż się lekko zarumieni. Zalewamy przygotowanym bulionem (razem z warzywami) tak aby całkowicie zakryć mięso. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, kurkumę, curry, zioła prowansalskie, pieprz i paprykę według uznania ( w zależności czy lubimy bardziej czy mniej pikantne). Gotujemy około 1 godziny aż mięso będzie miękkie. Następnie dodajemy dynię, cukinię i ziemniaki, gotujemy jeszcze 15-20 min. Po tym czasie dodajemy obrane mięso z udka oraz ogórka kiszonego i gotujemy ok 5 min. W miseczce dokładnie mieszamy mąkę ze śmietaną i odrobiną wywaru (ja daje 2 chochelki razem z warzywami) i miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę i dodajemy do gulaszu. Przyprawiamy do smaku. Zagotowujemy jeszcze i gotowe. Życzę smacznego!

Porady

Do zupy możemy wykorzystać rosół z wcześniejszego obiadu. Mięso z kurczaka nie jest konieczne ale dodaje smaku i zupa jest bardziej urozmaicona. Zupę możemy przyprawić według uznania dodając np. naturalną Vegetę. Na sam koniec możemy dodać startego parmezanu. Możemy również posypać prażonymi pestki dyni i posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Dynia Warzywa Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować