Bardzo smaczna i pożywna zupa z borowików leśnych z dodatkiem kolorowych warzyw i grzanek czosnkowych niedźwiedzich to one tutaj grają główną rolę. Zupa wyszła pyszna pachnąca grzybami i czosnkiem.
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
400 g borowików leśnych
marchewka
pietruszka
kawałek pora
kostka grzybowa
6 ziemniaków
pieprz i sól
Zupa grzybowa z grzankami czosnkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać wodę ok 3 litry i wrzucić kostkę grzybową, dodać starte na tarce marchewkę oraz pietruszkę i pokrojonego pora w kostkę. Grzyby mrożone przełożyć do miski i zalać wodą aby zmiękły. Grzyby pokroić w paseczki i przełożyć do garnka, gotować na średnim ogniu. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kosteczkę, gotować do miękkości ziemniaków.
2.Zupę grzybową podajemy na talerze i posypujemy czosnkowymi grzankami. Można posypać natką pietruszki.
Komentarze