Dni coraz chłodniejsze, już niedługo zaczniemy gotować pyszne zupy. Ja na rozpoczęcie sezonu proponuję moją grzybową. Idealna na jesienne dni.
30 min
Składniki:
300 g grzybów leśnych lub pieczarek z dodatkiem leśnych
3 ziemniaki
1 duża marchewka
kawałek selera
1 mała cebula
1 ząbek czosnku w całości
2 łyzki natki z pietruszki
1 listek laurowy
1,5 l bulionu
100 ml słodkiej śmietany
1 łyżka mąki opcjonalnie
1 łyżka masła
sól
pieprz
na grzanki:
kromeczki bagetu, francuza lub innego białego pieczywa
masło
ząbek czosnku
Zupa grzybowa z czosnkowymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulkę i ząbek czosnku (w całości). Podsmażyć przez chwilkę. Dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. Doprawić solą i pieprzem, dodać połowe pietruszki i dusić przez ok. 10-15 min.
2.W międzyczasie w garnku zagotować bulion, dodać listek laurowy, kawałek selera i drobno pokrojoną marchewkę, po ok 5 min. dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Podgotować, a następnie dodać podduszone grzyby (czosnek usunąć). Gotować do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Dodać śmietankę (wg uznania można dodać łyżkę mąki). Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostała natkę pietruszki.
Zupę podawać z grzankami.
3.Przygotować grzanki. Pieczywo pokroić na kromeczki. Na patelni rozpuścić masło i podpiec kromeczki. Natrzeć delikatnie czosnkiem.
Komentarze