ZUPA GRZYBOWA z CZOSNKOWYMI GRZANKAMI

4.49 (161 ocen)

  • 30 min

Dni coraz chłodniejsze, już niedługo zaczniemy gotować pyszne zupy. Ja na rozpoczęcie sezonu proponuję moją grzybową. Idealna na jesienne dni.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g grzybów leśnych lub pieczarek z dodatkiem leśnych
    3 ziemniaki
    1 duża marchewka
    kawałek selera
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku w całości
    2 łyzki natki z pietruszki
    1 listek laurowy
    1,5 l bulionu
    100 ml słodkiej śmietany
    1 łyżka mąki opcjonalnie
    1 łyżka masła
    sól
    pieprz

    na grzanki:
    kromeczki bagetu, francuza lub innego białego pieczywa
    masło
    ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa Grzanki

Zupa grzybowa z czosnkowymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną cebulkę i ząbek czosnku (w całości). Podsmażyć przez chwilkę. Dodać oczyszczone i pokrojone grzyby. Doprawić solą i pieprzem, dodać połowe pietruszki i dusić przez ok. 10-15 min.
  • 2. W międzyczasie w garnku zagotować bulion, dodać listek laurowy, kawałek selera i drobno pokrojoną marchewkę, po ok 5 min. dodać pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Podgotować, a następnie dodać podduszone grzyby (czosnek usunąć). Gotować do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Dodać śmietankę (wg uznania można dodać łyżkę mąki). Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Dodać pozostała natkę pietruszki.
    Zupę podawać z grzankami.
  • 3. Przygotować grzanki. Pieczywo pokroić na kromeczki. Na patelni rozpuścić masło i podpiec kromeczki. Natrzeć delikatnie czosnkiem.

Porady

Grzyby mogą być mrożone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować