Zupa grochóweczka na wędzonych kościach

2 (2 ocen)

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mam dziś grochóweczkę może nie wojskowa ale równie smaczna i szybko gotowa wystarczy abyśmy mieli w domu kości wędzone ogonowe w sklepie zakupione, uwielbiam gdy w zupach jest dużo zieleniny ale również wiem że większość nie lubi lub z jakiegoś powodu nie może

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g kości ogonowych wędzonych,

    1 średnia marchew,

    1 mały korzeń pietruszki,

    1 kawałek selera,

    0,5 małego pora z białą częścią,

    8 ziarenek ziela angielskiego,

    2 liście laurowe,

    6 dużych ziemniaków,

    1,5 szklanki łuskanego grochu połówki - szklanka 250 ml,

    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,

    1 płaska łyżeczka cukru,

    0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,

    0,5 pęczka natki pietruszki,

    2 łyżki majeranku
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grochóweczka na wędzonych kościach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka przełożyć kości wędzone ogonowe podzielone na mniejsze części, wkroić dowolnie marchew, korzeń pietruszki oraz seler a następnie dodać ziela angielskie i liście laurowe, wlać dwa litry wody i całość zagotować następnie zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i na wolnym gotować do miękkości mięsa na kościach oraz dodanych warzyw. Jak już mięso jest miękkie wyjąć je z wywaru i pozostawić aby ostygło, zaś do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojony por, przyprawę uniwersalną oraz wsypać groch i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i grochu
  • zupa 2. W międzyczasie gdy ziemniaki z grochem są już prawie miękkie dodać oskubane od kości mięso i nadal gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki i groch będą idealnie miękkie, jak już są gotowe wtedy wsypać roztarty w dłoniach majeranek, zamieszać i zagotować i doprawić według swego smaku jeszcze przyprawą uniwersalną oraz dodać cukier i pieprz. Zdjąć z ognia i dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki zamieszać i odstawić aby zupa przegryzła się smakiem
  • zupa 3. Gotująca się zupa w czasie gotowania nie wygląda zachęcająco za to efekt końcowy mega, smak i aromat zupy podobny jak wojskowej grochówki, tym razem ugotowałam zupę bez zasmażki czyli bez zapalanej mąki i też wyszła smaczna i gęsta taka jaką lubimy. Grochówka gdy postoi jest smaczniejsza a już na drugi dzień z lodówki to po prostu petarda o ile doczeka drugiego dnia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować