Zupa gołąbkowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smaczna i aromatyczna zupa.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso mielone 500 g,
    ryż 100 g,
    biała kapusta 1/2 główki,
    marchewka 3 szt,
    pietruszka 1 szt,
    seler 1/4 szt,
    por 1 szt,
    cebula 2 szt,
    czosnek 2 ząbki,
    przecier pomidorowy 500 ml,
    koncentrat pomidorowy 5 łyżek,
    listek laurowy 1 szt,
    ziele angielskie 3 ziarenka,
    cukier 1 łyżeczka,
    papryka słodka mielona,
    papryka ostra mielona,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por pokroić w półplasterki, kapustę pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka i zalać około 2,5 litra wody.
    Cebulę obrać i posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone i je obsmażyć. Całość przełożyć do garnka z warzywami, dodać listek laurowy, ziele angielskie, cukier oraz przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy i dusić pod przykryciem przez 30 minut. Dodać ryż i gotować kolejne 15 minut. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem papryką słodką i ostrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować