Zupa flaczki wołowe

2 (2 ocen)

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dla niektórych to rarytas lecz dla większości najgorsze zło, my jednak uwielbiamy

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych krojonych elbląskich,
    790 g zestawu wołowego rosołowego,
    1 średnia marchew,
    8 ziarenek ziela angielskiego,
    2 duże liście laurowe,
    3 łyżki suszonej włoszczyzny,
    2 oryginalne kostki magii 4 g każda,
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    5 dużych ząbków czosnku,
    2 łyżki majeranku,
    1 opakowanie przyprawy do flaków 16 g
Wystaw ocenę:

2 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa flaczki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka włożyć wypłukaną przygotowaną wołowinę wlać dwa litry wody i dodać marchew pokrojoną dowolnie zagotować, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu do miękkości wołowiny w międzyczasie zdjąć powstałe szumowiny. Kupione flaki dokładnie wypłukać w kilkunastu wodach do czasu aż woda będzie przezroczysta, przelać je na durszlak aby ociekły z wody w której były płukane
  • zupa 2. W trakcie gotowania dodać ziela angielskie, liście laurowe oraz przyprawę uniwersalną i suszoną włoszczyznę nadal gotując na wolnym ogniu, gdy już wołowina jest miękka wyjąć ją z wywaru do miski aby ostygła a w międzyczasie przełożyć flaczki i gotować do pełnej miękkości. W czasie gotowania się wywaru z flakami pokroić w paski ostygniętą wołowinę i dodać już do miękkich flaków nadal gotując
  • zupa 3. W czasie gotowania się całości gdy już flaczki są mięciutkie i robi się taka jakby skórka dodać kostki magii zamieszać zagotować wsypać majeranek oraz dodać czosnek przeciśnięty przez praskę a na koniec wsypać przyprawę do flaków ( ja dodaję tylko ta co jest na zdjęciu jak dla mnie najlepsza ). Zagotować przez pięć minut zamieszać, po wszystkim wyłączyć gaz i odstawić
  • zupa 4. Ugotowane na rosole wołowym flaczki podałam z bułka pszenna bo tak lubimy najbardziej ale każdy może jadać z czym lubi. Słyszałam że ludzie jedzą flaczki nawet z ziemniakami ja jakoś nie mam odwagi tak spróbować, często też robię flaczki zapalane lub z koncentratem pomidorowym jednak klasyczne najlepsze
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować