Flaczki wołowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Aromatyczne i sycące danie na jesienne dni. Najlepiej smakuje z pieczywem. Pycha!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g flaków wołowych gotowanych
    300g mięsa z szynki
    1 cebula
    2 marchewki
    Przyprawy: ziele ang, liść laurowy, kostka bulionowa lub vegeta, sól, pieprz, papryki ostra i słodka, majeranek
    Olej
    Mąka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Flaczki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Flaki z mięsem 1. Mięso z szynki kroimy w kostkę i wtzucamy do garnka, flaki płuczemy i dodajemy do szynki. Zalewamy wodą i gotujemy ok 15min.
  • Cebulę i marchewkę kroimy w kostkę 2. Cebulę i marchewkę kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej lub oliwę wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem. Nastepnie dodajemy marchew i jeszcze chwilę dusimy.
  • Łączymy składniki 3. Flaki z mięsem odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy podduszoną cebulę z marchewką. Wrzycamy też kostkę bulionową,kilka ziaren ziela ang i 2-3 listki laurowe. Gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • Zasmażka 4. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i dodajemy 2-3 łyżki mąki. Rumienimy na złoty kolor ciągle mieszając. Pod koniec gotowania flaków dodajemy zasmażkę i resztę przypraw wg uznania ( flaczki powinny być dość pikantne). Gotujemy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować