Flaczki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z szynki kroimy w kostkę i wtzucamy do garnka, flaki płuczemy i dodajemy do szynki. Zalewamy wodą i gotujemy ok 15min.
2.Cebulę i marchewkę kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej lub oliwę wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem. Nastepnie dodajemy marchew i jeszcze chwilę dusimy.
3.Flaki z mięsem odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy podduszoną cebulę z marchewką. Wrzycamy też kostkę bulionową,kilka ziaren ziela ang i 2-3 listki laurowe. Gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
4.Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i dodajemy 2-3 łyżki mąki. Rumienimy na złoty kolor ciągle mieszając. Pod koniec gotowania flaków dodajemy zasmażkę i resztę przypraw wg uznania ( flaczki powinny być dość pikantne). Gotujemy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Gotowe!
Komentarze