Flaczki wołowe

  • wyświetlono: 1110 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

W moim domu prawie na każdej imprezie, nie może zabraknąć tak smacznych, flaków wołowych.

danusia19671

Składniki

1 kg flaków wołowych - oczyszczonych i obgotowanych
pręga wołowa - 1 ładny kawałek
marchewka - 1 szt
seler - kawałek
pietruszka - 1 szt
liście laurowe - 2 szt
ziele angielskie
gałka muszkatołowa świeżo starta - 0,5 łyżeczki
papryka czerwona ostra
majeranek - 1 łyżka
sól i pieprz
imbir - 0,5 łyżeczki
Zasmażka:
2 łyżki masło
1 łyżka mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Flaczki wołowe

  • 1. Wołowinę umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie , sól i listki laurowe, gotować do miękkości mięsa.
  • 2. Warzywa obrać, opłukać, dodać w połowie gotowania wołowiny, gotować .
  • 3. Ugotowane mięso i warzywa, wyjąć, ostudzić, pokroić mięso w paski, warzywa w kostkę.
  • 4. Flaki wrzucić do garnka, obgotować 2 razy po 10 minut, odcedzić, za każdym razem przelać dobrze wrzątkiem.
  • 5. Następnie przełożyć flaki do bulionu, gotować do miękkości flaków, dodać pozostałe przyprawy.
    Na samym końcu dodać pokrojone mięso i warzywa.
  • 6. Zasmażka:
    Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją chłodnym wywarem, połączyć z flakami, zagotować, doprawić do smaku.
  • 7. Podawać z pieczywem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatawołowinaflakizupy

Komentarze

Podobne przepisy

Flaczki

Dodane przez: martini95

Flaczki

Do ich przygotowania możemy wykorzystać...

bardzo smaczne flaczki

Dodane przez: agata20

flaczki

przepis od mojej mamy

Flaczki

Dodane przez: lucyna19

Tradycyjne flaczki

Tradycyjne flaczki to ulubiona...

flaki

Dodane przez: Aga72

Flaczki wołowe razem ze skórami wieprzowymi

Przyznać się kto lubi flaczki ?...

Flaczki

Dodane przez: lexi27

Flaczki wieprzowe

Pyszne, domowe flaczki dla smakoszy!

flaczki

Dodane przez: JOANNA 55a

FLACZKI

pożywna potrawa

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE