Flaczki wołowe

5 (162 ocen)

Tradycyjne flaczki czysto wołowe - z wołowych flaków, na wywarze wołowym i z dodatkiem wołowinki. Pyszne!

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych blanszowanych
    250 g żeberek wołowych
    350 g wołowiny bez kości (może być gulaszowa)
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    2 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
    1 płaska łyżeczka imbiru mielonego
    1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
    2 płaskie łyżki majeranku
    2 płaskie łyżki mąki
    sól
    pieprz
    ostra papryka mielona
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaczki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka i mięso myjemy, zalewamy 2 litrami zimnej wody i podgrzewamy do zagotowania. Można odszumować, ale nie jest to konieczne. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, gotujemy na małym ogniu ok. 2 godziny.
  • 2. Flaki obgotowujemy chwilę w osolonym wrzątku i odcedzamy. Warzywa obieramy i opłukujemy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w ćwierćplasterki, seler i por w cienkie paseczki.
  • 3. Ugotowane mięso i żeberka wyjmujemy z wywaru. Wywar solimy i wkładamy flaki oraz pokrojone warzywa. Gotujemy razem godzinę, dodając mięso pokrojone w paski (z żeberek też zdejmujemy mięso). Jeśli potrzeba, dolewamy wody.
  • 4. Pod koniec gotowania dodajemy imbir, gałkę muszkatołową i majeranek. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Zupę zagęszczamy mąką rozprowadzoną w 1/3 szklanki wody. Jeszcze chwilę gotujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować