Flaczki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka i mięso myjemy, zalewamy 2 litrami zimnej wody i podgrzewamy do zagotowania. Można odszumować, ale nie jest to konieczne. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, gotujemy na małym ogniu ok. 2 godziny.
2.Flaki obgotowujemy chwilę w osolonym wrzątku i odcedzamy. Warzywa obieramy i opłukujemy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w ćwierćplasterki, seler i por w cienkie paseczki.
3.Ugotowane mięso i żeberka wyjmujemy z wywaru. Wywar solimy i wkładamy flaki oraz pokrojone warzywa. Gotujemy razem godzinę, dodając mięso pokrojone w paski (z żeberek też zdejmujemy mięso). Jeśli potrzeba, dolewamy wody.
4.Pod koniec gotowania dodajemy imbir, gałkę muszkatołową i majeranek. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Zupę zagęszczamy mąką rozprowadzoną w 1/3 szklanki wody. Jeszcze chwilę gotujemy.
Komentarze