Pyszna potrawa dla wielbicieli tego przysmaku, w moim wydaniu domowa od A do Z
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Składniki:
na rosół :
1 kg wołowiny z kością
duża włoszczyzna - 4 marchewki + 2 pietruszki + 1/3 selera + 1/2 pora
2,5 kg surowych flaków (czyli części wołowego żołądka), po gotowaniu i obrobieniu będą ważyć 1,5 kg
przyprawy : sól, pieprz ziarnisty i mielony, 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego,
1 średnia świeżo utarta gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, 1 łyżka majeranku
ew. dla zagęszczenia zasmażka z 1,5 łyżki masła i mąki (ja tego nie dodaję)
Flaczki wołowe na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę zalać zimną wodą i wstawić do gotowania, po odszumowaniu posolić, wsypać pieprz ziarnisty i wrzucić obrane warzywa, gotować na bardzo małym ogniu.
Flaki bardzo dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem, gotować ok. 20 minut, po czym odlać, zalać ponownie wrzątkiem i znowu gotować tyle samo, czynność powtórzyć jeszcze raz.
Po trzykrotnym obgotowaniu flaczki przelać do zimną wodą, jeszcze raz szczegółowo umyć, wycinając zbędny tłuszcz.
Wyczyszczone dokładnie kawałki pociąć w pasy a później w tasiemki (tak jak makaron).
2.Rosół odcedzić, wrzucić do niego pokrojone flaki, liście laurowe, ziela angielskie i wstawić do ponownego gotowania.
Wołowinę drobno pokroić i dorzucić do garnka, całość powinna gotować się aż do miękkości flaków i mięsa, bedzie to ok. 60 minut.
Przed końcem dorzucić pokrojoną w kostkę marchewkę i pozostałe przyprawy, imbir mielony, pieprz mielony, tartą gałkę muszkatołową, majeranek.
3.Smacznego !
Porady
Dla zaostrzenia smaku można dodać również pieprz cayenne lub chili, jak również można zagęścić zasmażką.
Komentarze