REKLAMA

Flaczki wołowe na rosole

wyświetlono: 25444 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 1

Pyszna potrawa dla wielbicieli tego przysmaku, w moim wydaniu domowa od A do Z

opublikowany: 06.07.2014
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • na rosół :
    1 kg wołowiny z kością
    duża włoszczyzna - 4 marchewki + 2 pietruszki + 1/3 selera + 1/2 pora
    2,5 kg surowych flaków (czyli części wołowego żołądka), po gotowaniu i obrobieniu będą ważyć 1,5 kg
    przyprawy : sól, pieprz ziarnisty i mielony, 4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego,
    1 średnia świeżo utarta gałka muszkatołowa, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego, 1 łyżka majeranku
    ew. dla zagęszczenia zasmażka z 1,5 łyżki masła i mąki (ja tego nie dodaję)
Ocena:

(średnia 5 z 190 głosów)

Jak zrobić Flaczki wołowe na rosole?
Sposób przygotowania:

  • image-2a21hu8 1. Wołowinę zalać zimną wodą i wstawić do gotowania, po odszumowaniu posolić, wsypać pieprz ziarnisty i wrzucić obrane warzywa, gotować na bardzo małym ogniu.

    Flaki bardzo dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem, gotować ok. 20 minut, po czym odlać, zalać ponownie wrzątkiem i znowu gotować tyle samo, czynność powtórzyć jeszcze raz.

    Po trzykrotnym obgotowaniu flaczki przelać do zimną wodą, jeszcze raz szczegółowo umyć, wycinając zbędny tłuszcz.
    Wyczyszczone dokładnie kawałki pociąć w pasy a później w tasiemki (tak jak makaron).
  • image-0esvtke 2. Rosół odcedzić, wrzucić do niego pokrojone flaki, liście laurowe, ziela angielskie i wstawić do ponownego gotowania.
    Wołowinę drobno pokroić i dorzucić do garnka, całość powinna gotować się aż do miękkości flaków i mięsa, bedzie to ok. 60 minut.

    Przed końcem dorzucić pokrojoną w kostkę marchewkę i pozostałe przyprawy, imbir mielony, pieprz mielony, tartą gałkę muszkatołową, majeranek.

  • image-1gxuyci 3. Smacznego !

Porady

Dla zaostrzenia smaku można dodać również pieprz cayenne lub chili, jak również można zagęścić zasmażką.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: wiesiołek IMG_20220615_172749 (3)

Flaki wołowe na rosole

Flaki wołowe - prawdziwie męska potrawa ale nie tylko...odważnym kobietom też smakuje :)

kategoria: Zupy rosół flaczki opublikowany: 01.04.2014 | wyświetlono: 530681 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: rena123 portret

Flaczki wołowe

Tradycyjne flaczki czysto wołowe - z wołowych flaków, na wywarze wołowym i z dodatkiem wołowinki. Pyszne!

kategoria: Zupy opublikowany: 18.10.2015 | wyświetlono: 4612 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 2
Dodane przez: Wiater Barbara WIN_20191026_13_23_05_Pro (2)

Flaczki wołowe

Ulubiona potrawa mojego taty, która często gości na naszym stole podczas imprez rodzinnych.

kategoria: Zupy flaczki opublikowany: 17.02.2019 | wyświetlono: 962 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 2
Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Flaczki wołowe

W moim domu prawie na każdej imprezie, nie może zabraknąć tak smacznych, flaków wołowych.

kategoria: Zupy opublikowany: 19.09.2015 | wyświetlono: 1140 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: ewaeu ewaeu

Flaki wołowe na rosole

Ja gotuje flaki na dobrym rosole z dużą ilością majeranku. Są pyszne.

kategoria: Zupy opublikowany: 28.03.2017 | wyświetlono: 2162 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE