Flaczki wołowe

4.5 (160 ocen)

  • 3 godz.

Troszkę zmodyfikowana wersja flaczków ( z koncentratem pomidorowym ).

  • 3 godz.

Składniki:

  • 750 g flaczków wołowych (krojonych)
    2 marchewki średniej wielkości
    1 pietruszka średniej wielkości
    seler średniej wielkości
    mały por
    4 łyżki oliwy
    1.5 l bulionu wołowego
    200 g mięsa wołowego
    1 listek laurowy
    po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
    2 łyżki majeranku (suszonego
    łyżka słodkiej papryki w proszku
    płaska łyżeczka ostrej papryki
    łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
    sól ,gałka muszkatołowa
    imbir sproszkowany
    150 ml słodkiej śmietany
    1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
    1 płaska łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaczki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Flaczki wołowe 1. Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem.
    Wołowinę gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę , por, pietruszkę i selera umyłem i pokroiłem „na zapałkę” . Oliwę rozgrzałem na patelni , wrzuciłem warzywa i smażyłem ok. 4 minuty , patelnie zdjąłem z ognia , dodałem oba rodzaje papryki w proszku , dokładnie wymieszałem.
    Do podgotowanej wołowiny wrzuciłem przygotowane wcześniej flaki , dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem sola , pieprzem , majerankiem , imbirem , gałką muszkatołową . Gotowałem do miękkości warzyw. Mąkę wymieszałem z 3 łyżkami śmietany, rozprowadziłem niewielką ilością bulionu, wlałem do flaczków, gotowałem 5 minut. Następnie dodałem resztę śmietany i koncentrat.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować