Troszkę zmodyfikowana wersja flaczków ( z koncentratem pomidorowym ).
3 godz.
Składniki:
750 g flaczków wołowych (krojonych)
2 marchewki średniej wielkości
1 pietruszka średniej wielkości
seler średniej wielkości
mały por
4 łyżki oliwy
1.5 l bulionu wołowego
200 g mięsa wołowego
1 listek laurowy
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
2 łyżki majeranku (suszonego
łyżka słodkiej papryki w proszku
płaska łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
sól ,gałka muszkatołowa
imbir sproszkowany
150 ml słodkiej śmietany
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
1 płaska łyżka mąki
Flaczki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem.
Wołowinę gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę , por, pietruszkę i selera umyłem i pokroiłem „na zapałkę” . Oliwę rozgrzałem na patelni , wrzuciłem warzywa i smażyłem ok. 4 minuty , patelnie zdjąłem z ognia , dodałem oba rodzaje papryki w proszku , dokładnie wymieszałem.
Do podgotowanej wołowiny wrzuciłem przygotowane wcześniej flaki , dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem sola , pieprzem , majerankiem , imbirem , gałką muszkatołową . Gotowałem do miękkości warzyw. Mąkę wymieszałem z 3 łyżkami śmietany, rozprowadziłem niewielką ilością bulionu, wlałem do flaczków, gotowałem 5 minut. Następnie dodałem resztę śmietany i koncentrat.
Komentarze