Zupa dyniowa z ostrą papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie obieramy i kroimy na dwie części, jedną kroimy w kostkę, a drugą w ćwiartki. Do wody w dość dużym garnku dodajemy dynię w kostkach i kostki rosołowe, gotujemy na dużym ogniu, ćwiartki układamy na blaszce na papierze do pieczenia zasypujemy przyprawami i polewamy syropem z pędów sosny, w piecyku powinna być nie dłużej niż 10-15min w 200 stopniach, Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Zupę blendujemy i dodajemy mleczko kokosowe, sól, pieprz, oregano i szczyptę rozmarynu i koperek. Przekrajamy papryczki na połowy i wyjmujemy nasiona, ostrą paprykę kroimy w paski i smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu. Zagotowaną zupę zaklepujemy 3 łyżkami mąki i trzema łyżkami śmietany wymieszanymi z wodą. Ostudzoną dynię kroimy w sporą kostkę. Zupę podajemy z kilkoma kostkami pieczonej dyni, paskami papryki oraz kleksem ze śmietany i szczyptą koperku.
Komentarze