Zupa dyniowa z ostrą papryką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Zupa krem z dyni jest idealna na obiad

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 650gr dyni
    1 puszka mleka kokosowego
    3 łyżki mąki
    1 mała śmietana 18%
    3 małe ostre papryki
    2 kostki rosołowe
    sól, pieprz, rozmaryn suszony, oregano tarte, koperek
    2 łyżeczki syropu z pędów sosny
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa dyniowa z ostrą papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa dyniowa z ostrą  papryką 1. Dynie obieramy i kroimy na dwie części, jedną kroimy w kostkę, a drugą w ćwiartki. Do wody w dość dużym garnku dodajemy dynię w kostkach i kostki rosołowe, gotujemy na dużym ogniu, ćwiartki układamy na blaszce na papierze do pieczenia zasypujemy przyprawami i polewamy syropem z pędów sosny, w piecyku powinna być nie dłużej niż 10-15min w 200 stopniach, Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Zupę blendujemy i dodajemy mleczko kokosowe, sól, pieprz, oregano i szczyptę rozmarynu i koperek. Przekrajamy papryczki na połowy i wyjmujemy nasiona, ostrą paprykę kroimy w paski i smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu. Zagotowaną zupę zaklepujemy 3 łyżkami mąki i trzema łyżkami śmietany wymieszanymi z wodą. Ostudzoną dynię kroimy w sporą kostkę. Zupę podajemy z kilkoma kostkami pieczonej dyni, paskami papryki oraz kleksem ze śmietany i szczyptą koperku.

Porady

Na ciepło smakuje najlepiej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować