Zupa chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy około 3 litrów wody, wkładamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, obraną i opaloną cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Gotujemy. Po chwili dokładamy białą kiełbasę, gotujemy godzinę na małym ogniu. Wyjmujemy białą kiełbasę.Chrzan obieramy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami, dodajemy do wrzącego wywaru i gotujemy kilka minut. Wywar przecedzamy przez sito. Gotowy, zagęszczamy mąką i śmietanką. Na końcu całość doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plastry. Boczek zapiekamy w piecu lub podsmażamy na suchej patelni. Na talerzu układamy posiekany boczek, jajko i zalewamy zupą chrzanową. Podajemy posypane rzeżuchą.
Komentarze