Zupa chrzanowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealna alternatywa wielkanocnego białego barszczu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 surowe, białe kiełbasy
    2 cebule
    duży korzeń chrzanu
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki mąki pszennej
    sok z cytryny
    szklanka kwaśnej śmietany 18-procentowej
    5 jajek
    kilka plastrów wędzonego boczku
    liść laurowy
    5 ziaren pieprzu czarnego
    5 ziaren ziela angielskiego
    sól selerowa
    mielony pieprz
    rzeżucha do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy około 3 litrów wody, wkładamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, obraną i opaloną cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Gotujemy. Po chwili dokładamy białą kiełbasę, gotujemy godzinę na małym ogniu. Wyjmujemy białą kiełbasę.Chrzan obieramy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami, dodajemy do wrzącego wywaru i gotujemy kilka minut. Wywar przecedzamy przez sito. Gotowy, zagęszczamy mąką i śmietanką. Na końcu całość doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w plastry. Boczek zapiekamy w piecu lub podsmażamy na suchej patelni. Na talerzu układamy posiekany boczek, jajko i zalewamy zupą chrzanową. Podajemy posypane rzeżuchą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować