Zupa chrzanowa

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zupa chrzanowa gotowana na białej kiełbasie, smaczna aromatyczna w sam raz na Wielkanoc. Miła odmiana tradycyjnego barszczu.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
    4 surowe białe kiełbasy
    4-5 łyżek utartego chrzanu
    200 ml kwaśnej śmietany
    4 ząbki czosnku
    sok z jednej cytryny
    2 liście laurowe
    3-4 sztuki ziela angielskiego
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    szczypta cukru do smaku
    rzeżucha do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać białą kiełbasę zalać około 1,5 litra wody, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie, osolić do smaku i gotować pod przykryciem 30 minut. Wywar przecedzamy, kiełbaski kroimy na plastry dodajemy z powrotem do wywaru.Wsypać majeranek doprawić do smaku solą i cukrem oraz pieprzem.
  • 2. Utarty chrzan wymieszać z sokiem z cytryny oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, całość zabielić mąką wymieszaną dokładnie ze śmietaną, tak aby nie było grudek. Pogotować chwilę. Podawać posypaną rzeżuchą.

Porady

Do tej zupy idealnie pasują jajka ugotowane na twardo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować