Pizza włoska - klasyka

0 (0 ocen)

Każdy kocha pizze, a ta jest doskonała

Składniki:

  • 15 g drożdży świeżych
    150 ml wody letniej
    2 szklanki mąki
    szczypta soli
    dodatki:
    (celowo nie podaję ilości składników)
    sos pomidorowy
    mieszanka startych serów
    ser mozzarella
    świeża rukola
    szynka prosciutto*
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza włoska - klasyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, mąki wody i soli wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie, ciasto cienko wałkujemy, gotowe placki przykrywamy ściereczką lnianą i odkładamy ponownie na około 15 minut. Po tym czasie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy startą mieszanką serów. Pieczemy około 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Na gotową, gorącą pizzę rozkładamy szynkę prosciutto, rozerwane kawałki mozzarelli i posypujemy rukolą.

Porady

Do pizzy możemy użyć każdego rodzaju szynkę długo dojrzewającą i baaaardzo cienko pokrojoną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować