15 g drożdży świeżych
150 ml wody letniej
2 szklanki mąki
szczypta soli
dodatki:
(celowo nie podaję ilości składników)
sos pomidorowy
mieszanka startych serów
ser mozzarella
świeża rukola
szynka prosciutto*
Pizza włoska - klasyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, mąki wody i soli wyrabiamy ciasto, przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie, ciasto cienko wałkujemy, gotowe placki przykrywamy ściereczką lnianą i odkładamy ponownie na około 15 minut. Po tym czasie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy startą mieszanką serów. Pieczemy około 20 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Na gotową, gorącą pizzę rozkładamy szynkę prosciutto, rozerwane kawałki mozzarelli i posypujemy rukolą.
Porady
Do pizzy możemy użyć każdego rodzaju szynkę długo dojrzewającą i baaaardzo cienko pokrojoną.
Komentarze