Zupa chrzanowa

5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Pikantna, wyraźnie chrzanowa, a jednocześnie delikatna dzięki słodkiej śmietance - miła odmiana na wielkanocnym stole.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 l rosołu drobiowego
    2 wędzone kiełbasy
    2 szalotki
    3 ząbki czosnku
    6 jajek ugotowanych na twardo
    5 średniej wielkości ziemniaków
    200 g domowego chrzanu
    200 ml śmietanki 18%
    pęczek szczypiorku
    50 g masła
    spora szczypta pieprzu
    pół łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko

Zupa chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie około 2,5 litrowego garnka rozpuszczamy kawałek masła. Kiełbasę kroimy w bardzo drobną kostkę i wraz z posiekanymi szalotkami podsmażamy. Następnie zalewamy zimnym bulionem, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy przez piętnaście minut.

    Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, obieramy ze skorupek.

    Do zupy dodajemy chrzan, starte ząbki czosnku, doprawiamy solą oraz pieprzem i ściągamy z ognia. Zagęszczamy śmietanką.

    Podajemy z pokrojonym jajkiem i szczypiorkiem.

Porady

Nie warto wyrzucać skorupek od jajek - można wymieszać je wraz z ziemią i zasadzić wielkanocny owies. ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jajka

Notka redakcyjna

PP_04-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować