Pikantna, wyraźnie chrzanowa, a jednocześnie delikatna dzięki słodkiej śmietance - miła odmiana na wielkanocnym stole.
45 min
Składniki:
2 l rosołu drobiowego
2 wędzone kiełbasy
2 szalotki
3 ząbki czosnku
6 jajek ugotowanych na twardo
5 średniej wielkości ziemniaków
200 g domowego chrzanu
200 ml śmietanki 18%
pęczek szczypiorku
50 g masła
spora szczypta pieprzu
pół łyżeczki soli
Zupa chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dnie około 2,5 litrowego garnka rozpuszczamy kawałek masła. Kiełbasę kroimy w bardzo drobną kostkę i wraz z posiekanymi szalotkami podsmażamy. Następnie zalewamy zimnym bulionem, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy przez piętnaście minut.
Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie, obieramy ze skorupek.
Do zupy dodajemy chrzan, starte ząbki czosnku, doprawiamy solą oraz pieprzem i ściągamy z ognia. Zagęszczamy śmietanką.
Podajemy z pokrojonym jajkiem i szczypiorkiem.
Porady
Nie warto wyrzucać skorupek od jajek - można wymieszać je wraz z ziemią i zasadzić wielkanocny owies. ;)
Komentarze