Zupa chrzanowa

5 (151 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna i sycąca zupa, smakuje całej mojej rodzinie.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kość wędzona,
    1 biała kiełbasa,
    1 litr bulionu drobiowego
    4 jajka
    2 łyżki szczypiorku,
    3 ząbki czosnku,
    1 łyżeczka majeranku
    100 ml śmietany 30%,
    1 łyżka masła,
    1 cebula
    3 łyżki chrzanu,
    6 ziemniaków
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Kości i kiełbasę zalać bulionem. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Na tę samą patelnię wrzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz pokrojony w plasterki czosnek.Smażyć przez chwilę, następnie podsmażone warzywa przełożyć do garnka z bulionem.Dodać majeranek i gotować zupę pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania do zupy dodać chrzan oraz śmietanę, ponownie zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu do zupy dodać posiekany szczypiorek.Na talerz wyłożyć zupę i podać pokrojone na ćwiartki jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować