ZUPA BOTWINKOWA NA KURZYCH ŁAPKACH

1.67 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś zupka tak właśnie zupka z botwinki ugotowana na kurzych łapkach co dla większości to zmora z dzieciństwa my jednak bardzo uwielbiamy

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g kurzych łapek,
    1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
    2 małe marchewki,
    1 pęczek botwinki 150 g,
    2 łyżeczki cukru,
    3 łyżki octu 10 %,
    4 ziarenka ziela angielskiego,
    2 liście laurowe,
    6 sztuk średnich ziemniaków,
    4 łyżki śmietany 18 %,
    1 łyżka suszonej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

1.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa botwinkowa na kurzych łapkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać oczyszczone łapki kurze oraz marchew pokrojoną dowolnie i przyprawę uniwersalną a także ziela i liście laurowe. Całość gotować do ich miękkości na wolnym ogniu
  • zupa 2. Jak łapki są już miękkie wyjąć je z wywaru ( można ogryźć puki gorące jak ktoś lubi ) a do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do ich miękkości. W trakcie gotowania przygotować botwinkę
  • zupa 3. Jak ziemniaki są już miękkie dodać botwinkę i pogotować na bardzo wolnym ogniu przez 15 minut, po wyznaczonym czasie wlać przygotowaną śmietanę, lekko zagotować i zdjąć z ognia na koniec dodać natkę pietruszki
  • zupa 4. Zupę można podawać z jajkiem na twardo lub sadzonym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować