Zupa pieczarkowa na kurzych łapkach zabielana serkami topionymi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Co powiecie na nową wersję zupy pieczarkowej ? a mianowicie ugotowana na kurzych łapkach, które moja rodzina uwielbia. Zabielona serkami topionymi z dodatkiem śmietany. W naszym domu jest za zwyczaj przewaga zup ponieważ mój mąż jest zupomaniakiem twierdzi, że dzień bez zupy to dzień stracony.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g łapek kurzych,

    10 pieczarek 285 g,

    3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    1 łyżeczka cukru,

    1 czubata łyżka śmietany 18 %,

    2 serki topione śmietankowe 90 g każdy,

    1 łyżka masła,

    8 - 10 ziemniaków,

    1 łyżka suszonej włoszczyzny,

    2 liście pora,

    1 marchew 100 g,

    5 ziarenek ziela angielskiego,

    2 małe liście laurowe,

    1 pęczek świeżego kopru,

    3 małe gałązki lubczyku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pieczarkowa na kurzych łapkach zabielana serkami topionymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać półtorej litra wody dodać oczyszczone i umyte łapki kurze oraz marchew pokrojoną dowolnie, zagotować i zdjąć powstałe szumowiny chwilę pogotować do pół miękkości marchwi. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, liście pora, ziela angielskie, liście laurowe, przyprawę uniwersalną oraz suszoną włoszczyznę i całość gotować pod pół przykrytą pokrywką na małym ogniu do miękkości ziemniaków.
  • zupa 2. W czasie gdy wywar z ziemniakami się gotuje na wolnym ogniu przygotować pieczarki, oczyścić je i pokroić w mniejsze plasterki. Na patelnię przełożyć masło dodać przygotowane pieczarki i podsmażyć je do czasu aż wyparuje z nich woda.
  • zupa 3. Gdy mamy już przygotowane pieczarki a ziemniaki w wywarze z kurzych łapek są miękkie, dodać przygotowane wcześniej pieczarki i całość na wolnym ogniu pogotować z dziesięć do piętnastu minut a w międzyczasie przygotować serki topione. Do salaterki przełożyć całe serki wlać do nich gorący wywar z przygotowywanej zupy i rozgnieść za pomocą widelca.
  • zupa 4. Do rozgniecionych serków topionych z wywarem od zupy dodać solidną łyżkę śmietany 18 % oraz łyżeczkę cukru i także całość rozgnieść widelcem a następnie za pomocą specjalnego urządzenia lub małej trzepaczki roztrzepać tak aby była jednolita kremowa konsystencja.
  • zupa 5. Jak już zupa z pieczarkami dość czasu się pogotowała wtedy wlać do niej przygotowane serki ze śmietaną i od razu energicznym ruchem łyżki zamieszać aby serki się nie zbiły w jedną kulkę, następnie wkroić umyty świeży koper wraz z liśćmi lubczyku zamieszać lekko zagotować i zdjąć z ognia.
  • zupa 6. Zupa wyszła bardzo smaczna i aromatyczna zabielona serkami jest o wiele zdrowsza a przede wszystkim gęstsza i mocno kremowa. Gotową zupę można podać ze świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Rodzinka zachwycona smakiem zupy a mąż szczęśliwy ponieważ uwielbia ogryzać kurze łapki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować