Zupa kapuśniakowa na kurzych łapkach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Lubicie może ogryzać kurze łapki ? Mój mąż uwielbia dlatego dziś ugotowałam kapuśniak z młodej kapusty właśnie na kurzych łapkach, dla większości ludzi są one obrzydzeniem ale nie wiedzą co tracą ponieważ w łapkach jest dużo białka, węglowodanów, wapnia i wiele innych wartości odżywczych.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g młodej kapusty białej,

    400 g łapek z kurczaka,

    1 marchew 100 g,

    6 - 8 ziemniaków,

    4 ziela angielskie,

    2 małe liście laurowe,

    2 łyżki suszonej włoszczyzny,

    2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    2 kostki magii 4 g każda,

    1 łyżka suszonego kopru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kapuśniakowa na kurzych łapkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać świeże lub mrożone kurze łapki oraz wkroić dowolnie marchew, zagotować następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę suszona włoszczyznę, ziela angielskie, liście laurowe oraz przyprawę uniwersalną i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków
  • zupa 2. Gdy już ziemniaki są miękkie dodać poszatkowaną kapustę młodą i gotować na wolnym ogniu do jej miękkości. Gdy kapusta jest już dość miękka doprawić jeszcze według swego smaku przyprawą uniwersalną dodać kostki magii i wsypać suszony lub drobno pokrojony świeży koper, lekko zagotować i zdjąć z ognia.
  • zupa 3. Zupę można podać ze świeżo zmielonym pieprzem naturalnym, wyszła tak smaczna że zniknęła w mgnieniu oka. Z młodej kapusty gotuje się bardzo szybko a jeszcze na dodanych łapkach kurzych to już w ogóle gotowa w niecałą godzinę, polecam serdecznie dla wszystkich lubiących łapki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować