Żołądki indycze w sosie własnym

4.25 (4 ocen)

  • 6 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Żołądki, żołądeczki mniam pychotka o ile ktoś lubi podroby ja dziś przygotowałam żołądki indycze w sosie własnym z dodatkiem pieczarek i cebuli

  • 6 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,100 kg żołądków indyczych,
    2 łyżki suszonej włoszczyzny,
    1 duży liść laurowy,
    8 ziarenek ziela angielskiego,
    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
    30 g pora - około pół małego,
    5 dużych pieczarek,
    3 duże ząbki czosnku,
    1 średnia cebula
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Żołądki indycze w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Na początek po swojemu oczyścić żołądki indycze i wymoczyć je w kilku zimnych wodach, następnie osuszyć z nadmiaru wody na durszlaku. Do garnka wlać 600 ml wody dodać żołądki pokrojone na mniejsze części wsypać suszoną włoszczyznę dodać liść laurowy, ziela angielskie oraz przyprawę uniwersalną. Zagotować a następnie zmniejszyć gaz dużego palnika na najmniejszy i gotować pod pół przykrytą pokrywką do czasu aż żołądki będą miękkie ( zajmuje to dobre ponad trzy godziny )
  • obiad 2. Jak już żołądki są miękkie ( to są indycze duże więc dłużej je trzeba gotować aby były miękkie ) a woda prawie wyparowała i zostało około 0,5 szklanki wtedy dodać por pokrojony w kółka, zamieszać i nadal dusić pod przykryciem, następnie dodać pokrojone bez nóżek pieczarki i również dusić, jeżeli ktoś lubi pieprz ziołowy można dodać 0,5 łyżki i dalej dusić do pełnej miękkości żołądków
  • obiad 3. Gdy już żołądki są w pełni miękkie a woda pawie całkowicie wyparowała i jest na niej widoczny taki kożuszek wtedy dodać cebulę pokrojoną w piórka i nadal chwile poddusić do miękkości cebuli, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek zamieszać i zdjąć z ognia. Sos z mięsa i wody powinien wyjść dość gęstawy bez dodatku mąki i innych ulepszaczy
  • obiad 4. Tak przygotowane żołądki w sosie podałam z ziemniakami polanymi lekko sosem oraz ogórkiem kiszonym. Żołądki tak przygotowane mogą być jako dodatek do różnego rodzaju kasz a nawet można zajadać z chlebem zresztą kto jak lubi i z czym lubi. Żołądki indycze nie do końca będą mięciutkie no chyba że wytniemy wszystkie części twardawe i zostanie sam jak ja to nazywam miąższ mięsny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żołądki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

4.83 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

To może cię zainteresować