Zapiekanka z ziemniaków i grzybów w sosie śmietankowym. Zapieczona z rozpływającym się serem szwajcarskim na wierzchu. Pyszne i sycące danie idealne na letni obiad, kiedy grzyby zaczynają się pojawiać w lasach.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg ziemniaków
150 g sera szwajcarskiego Ementaler
1 duża cebula
200 g grzybów kurek
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
ok 1/2 szklanki wody
1 łyżka mąki pszennej
szczypta gałki muszkatołowej
tymianek
sól
pieprz czarny mielony
masło klarowane do smażenia
Ziemniaczana zapiekanka z kurkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić ziemniaki. Smażyć, aż staną się miękkie i się lekko przyrumienią. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Można też dodać przyprawy do ziemniaków. Przełożyć do natłuszczonej formy.
2.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone i pokrojone kurki. Smażyć parę minut. Oprószyć mąką i mieszając wlać śmietankę kremówkę. Dolać wodę jeżeli sos będzie zbyt gęsty. Przyprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Sos wylać na usmażone ziemniaki i wymieszać. Na wierzch zetrzeć ser żółty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 30 min, aż się ser przyrumieni. Smacznego :)
Komentarze