Ziemniaczana zapiekanka z kurkami i serem

4.47 (156 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekanka z ziemniaków i grzybów w sosie śmietankowym. Zapieczona z rozpływającym się serem szwajcarskim na wierzchu. Pyszne i sycące danie idealne na letni obiad, kiedy grzyby zaczynają się pojawiać w lasach.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    150 g sera szwajcarskiego Ementaler
    1 duża cebula
    200 g grzybów kurek
    1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
    ok 1/2 szklanki wody
    1 łyżka mąki pszennej
    szczypta gałki muszkatołowej
    tymianek
    sól
    pieprz czarny mielony
    masło klarowane do smażenia
Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Ziemniaczana zapiekanka z kurkami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić ziemniaki. Smażyć, aż staną się miękkie i się lekko przyrumienią. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Można też dodać przyprawy do ziemniaków. Przełożyć do natłuszczonej formy.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone i pokrojone kurki. Smażyć parę minut. Oprószyć mąką i mieszając wlać śmietankę kremówkę. Dolać wodę jeżeli sos będzie zbyt gęsty. Przyprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
    Sos wylać na usmażone ziemniaki i wymieszać. Na wierzch zetrzeć ser żółty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 30 min, aż się ser przyrumieni. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Ser żółty Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować