Uwielbiam zapiekanki, ale najbardziej lubię takie z ziemniakami.
Dziś zrobiłam przepyszną z mięsem, szpinakiem i serem, mąż powiedział, że lepszej od tej to chyba nie jadł.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
ziemniaki - 950 g
ser żółty gouda - 150 g
papryka słodka
sól
pieprz
1. warstwa:
szpinak mrożony - 190 g
ser półtłusty biały - 250 g lub ser ricotta
czosnek - 3 ząbki
2. warstwa:
mięso mielone z indyka - 450 g
cebula - 2 szt
pomidory krojone - 1 puszka
natka pietruszki - 1/2 pęczka
Vegeta Natur do mięsa mielonego - 1,5 łyżeczki
sól i pieprz
Dodatkowo :
ser mozzarella 150 g
tłuszcz do smażenia
Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. warstwa:
Rozgrzać olej na patelni wrzucić szpinak, mieszając doprowadzić do rozmrożenia się szpinaku i odparowania wody, zdjąć z ognia, przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i biały ser, dokładnie wymieszać.
2.2. warstwa:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, Vegetę, smażyć kilka minut.
Następnie dodać pomidory z puszki, mieszając dusić kilka minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Ser żółty zetrzeć na tarce, o dużych otworach.
Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w plastry.
Blachę wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem, posypać połową sera żółtego.
Następnie na serze ułożyć plastry ziemniaków, tak aby jeden plaster zachodził na drugi.
Ziemniaki posypać papryką, solą i pieprzem oraz resztą sera żółtego.
Nagrzać piekarnik 180 stopni, włożyć blachę z ziemniakami i piec przez 35 minut.
4.Po tym czasie, na ziemniaki wyłożyć szpinak z serem .
5.Następnie na szpinak, wyłożyć mięso mielone.
6.Całość posypać serem mozzarella.
7.Za pomocą papieru zwinąć w roladę, włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez 20 minut.
Smacznego.
Komentarze